Alla inlägg under januari 2007

Av Frida - 19 januari 2007 22:41

Nu har jag bestämt mig för att avboka besöket på Mustang Hästsport. Anledningen är att jag har blivit rekomenderad en av utprovarna där, men när jag ringde för att be om att särskilt få denne utprovare, så gick inte det för sig... Ringer jag till frisören och ska klippa mig, så kan jag ju själv få bestämma vem som ska klippa mig. Inte säkert att jag tycker att alla frisörer är lika bra, även fast de har samma utbildning och är lika erfarna.Jag har klart blivit avrådd den utprovare som jag fick till hands och jag känner mig inte helt tillfreds med detta, så jag ska kontakta dem och avboka tiden.Jag har också ägnat mycket tid åt att fundera på detta med sadlar. Hästens rygg är en dynamisk konstruktion. En traditionell bomsadel är inte en dynamisk konstruktion, den rör sig inte med hästens rygg.Idag finns det ju många bomlösa sadlar, och tillverkarna/marknadsförarna av dem försvarar sig ju med att de följer hästens rygg och rörelser. Motståndarna till bomlöst menar på att en bomlös sadel inte fördelar ryttarens tyngd på hästens rygg.Jag har länge trott på ett mellanting mellan bomsadel och bomlös sadel. Jag har dock inte hittat något som motsvarar mina förväntningar, förrän kanske nu...Tre koncept har jag hittat:The Strada SaddleBalance InternationalWOW saddleWOW som koncept har jag övergett tanken på. Det verkar alldeles för invecklat att lyckas passa ut sadeln på just sin häst. Det finns över 3000 möjliga kombinationer och sannolikheten att jag ska lyckas välja exakt rätt, känns tämligen liten. Sadeln kostar också sina modiga slantar, omkring ca 20tusen får man räkna med. Jag har läst om folk som blivit missnöjda med sadeln då de inte haft tillgång till en kompetent utprovare när de köpt sadeln.Balance verkar bra, men det är så att man tycks lättast kunna passa in sadeln om man har en utprovare till hands. Det finns flera olika modeller och det är nog bra om man själv och hästen får prova ordentligt. Det är också lite invecklat med deras padsystem som de har tagit fram, man måste veta hur och när man ska padda. Det är det som är grejen, paddarna ger utrymme för hästens muskulatur, samtidigt som det stabiliserar sadeln.Strada är den sadel som inte behöver provas ut på riktigt samma sätt. Bomvidden måste stämma så klart, men iom att panelerna är gjorda i något speciellt material, så samverkar de med hästens rygg i rörelse.Jag har beställt hem en Strada demosadel, inom två veckor bör den vara här. Då blir det utvärdering...

ANNONS
Av Frida - 16 januari 2007 10:59

Nu har jag gjort något oväntat. Jag ringde Mustang Hästsport i Uppsala och bokade in en tid för sadelprovning, eller rättare sagt två preliminära tider. En den 3:e februari och en den 10:e. Båda dagarna klockan 10. Undrar om jag vågar ge mig iväg. Jag undrar vad som händer ifall vi provar x antal sadlar och sedan blir rekomenderad den eller den sadeln. Måste jag då köpa sadel från dem, eller kan jag välja att försöka hitta en begagnad?Urk, lite konstigt känns detta. Vi har ju inte riktigt pengar till detta, utan får i så fall lov att nalla lite från våra sparade slantar. Det behövs nog lite sommarjobb i sommar tror jag, för att finansiera detta...

ANNONS
Av Frida - 15 januari 2007 20:02

Nu kan vi konstatera att Ken Taur sadeln inte passade särskilt bra alls, den glappade bak och Titan gick inte fram ordentligt i den.Farmland-sadeln låg bättre, men den glappade lite, lite baktill och gled dessutom fram när vi red utan någonting under. Med antislippad och schbrak blev det bättre, men den gled ändå lite. Jag tyckte Titan kändes lite trög också, kanske berodde det på sadeln, eller att han var trött, jag vet inte.

Av Frida - 15 januari 2007 11:31

Halsontet är fortfarande kvar och på grund av stormen som drog förbi igår så blev det ingen sadelprovning då. Vem vet om taket på ridhuset sitter kvar idag..?Jag har ändrat om lite på hemsidan, under fotoalbum ligger nu en länk till Pixbox där jag har mina bilder samlade. Det konto jag har för min hemsida tillåter bara ett visst utrymme och det är jag visst uppe i nu, så bilderna får nog hamna på Pixbox i fortsättningen.Beträffande sadelletandet så har jag hittat två intressanta koncept. Balance och Wow saddle. Jag har läst någonstans om att Balance har sina stigläderkrampor infästa ganska långt fram, så det främjar ju inte en bra dressyrsits kanske.WOW är en sadel som byggs ihop. Totalt kan man få över 3000 möjliga kombinationer, så chansen att passa in den på sin häst borde väl vara stor, eller?Nackdelen med båda systemet är så klart priset. Jag har inte sett några exakta siffror på Balance, men på WOW har jag sett priset £1.495, i nuläget ca 20tusen kronor, beroende på hur valutakursen står. För mig är det väldigt mycket pengar och pengar som jag definitivt inte har nu i varje fall.Vi lade ju häromkvällen på Titan Ken Taur sadeln, Erik provsatt också en stund. Den SER ut kanske kunna passa, fast jag får inte ihop det med hur andra sadlar som borde vara vidare inte passar? Nåja, vi får se om vi kan prova sadeln i ridhuset ikväll, om det står kvar vill säga och om blåsten inte förvärras här.

Av Frida - 13 januari 2007 12:49

Idag mådde jag inget vidare, jag hade ont i halsen när jag vaknade så Erik fick åka och släppa ut hästarna.Jag åkte hem till en bekant, Britt-Marie, och lånade hennes hoppsadel, en Ken Taur Priamos, 17,5" vidd 4. Vi ska prova den på Titan och hoppas på att den passar. Ganska trevlig sadel faktiskt. Den är inte använd särskilt mycket, så den är i fint skick.Jag har överlagt med lite folk på Bukefalos om sadlar. Jag har bl a tittat på ett märke som heter Balance, eller koncept kanske det kallas. Det är visst Frank Baines sadelmakeri som tillverkar dem. Problemet är att jag hittar inga priser på sadlarna någonstans, så jag vet ju inte om de är möjliga att ens införskaffa...

Av Frida - 12 januari 2007 18:44

Det blev en ridtur idag, barbacka med en polypad och täckesgjord, dvs en sådan där helt i resår. Titan var väldigt pigg och ville allra helst sätta av i full fart mest hela tiden. Till slut gav jag med mig, jag släppte fram en galopp då han fick galoppera på så fort han orkade. Ganska snart insåg jag att det var väldigt halt och vingligt på hästryggen, dessutom har vi sprayat i utredande pälsglans i manen, och det har nog hamnat lite grand på ryggen, vilket gjorde att schabraket gled friskt!Hem kom vi till slut, men sista biten hoppade jag av så att Titan skulle lugna ner sig och skritta istället för att trava, som han allra helst ville.Puh! Jag behöver en sadel!

Av Frida - 12 januari 2007 09:27

Igår kom ju snön som bekant ner. Idag var det en hel del snö på marken, men det milda vädret kan ju få den att smälta bort i ett kick. Hästarna såg lite fundersamma ut idag när vi släppte ut dem i hagen. Det var ju så klart länge sedan de såg någon snö.Få se om jag tar en ridtur idag. Jag har ju inga broddhål som går att skruva i brodd i, så det måste till att det inte är halt på vägarna om jag ska ut.Ikväll ska vi tillbaka med sadlarna till Sharpman, det är synd att inte WW (Wintec Wide) passade. Jag och Erik gillade ändå sadeln, men den kändes inte särskilt rätt. En Griffinsadel med vidare järn framtill vore något.

Av Frida - 11 januari 2007 22:23

Igår bar det av till ett ridhus i närheten för att prova de tre sadlarna. Vägen dit hade vi höstlandskap, men när vi var på väg hem låg det centimetrar med snö på vägen och det snöade ymnigt. Trots detta gick resan bra, däremot inte själva provandet av sadlar...Tyvärr passade ingen av sadlarna bra. TIll att börja med passade ingen av sadelgjordarna som vi hade med oss. Dressyrgjorden var för kort och de långa sadelgjordarna var för långa för Wintec Wide och Wintec Dressyrsadeln. Hoppsadeln hade krävt en sadelgjord på ca 160 cm, vår längsta var 140 cm.Nåväl, WW som vi började med efter att med stor ansträngning ha spänt 75 gjorden på den, glappade kraftigt baktill. Vidden fram såg ut att vara lagom, men troligen var sadeln för rak. När vi bytte till ett smalare järn i sadeln så blev glappandet mindre, men inte tillräckligt litet.Dressyr- och Hoppsadeln var på tok för smala, så de provred vi inte ens. Imorgon blir det färd tillbaka med sadlarna och så får vi leta vidare... Om någon har förslag på sadel så får ni gärna tipsa mig!

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2007 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se