Alla inlägg under januari 2007

Av Frida - 10 januari 2007 22:44

Idag var jag hela vägen till Sharpman i Mjölby för att låna hem tre Wintec syntetsadlar. Wintec har ett system med utbytbara koppjärn, så man kan lätt byta bomvidd efter hur vid hästen är. En effekt av att använda olika järn, är dock att med det smalaste järnet så är bommen så rak som den kan bli, med det vidaste järnet är bommen så svängd som den kan bli, och skillnaden är relativt stor. Efter att ha spånat lite grand kom jag fram till att någon av dereas modeller ändå borde gå att passa in på Titan. Jag trodde ju att han hade normal rygglinje, men efter att ha provat sadlar som i vart fall inte kan kallas svängda i bommen, och de då inte har passat särdels bra, så får jag försöka hitta sadlar som har en mer svängd bom. Wintec sägs ha det, jämfört med t ex Hööks Griffin-sadlar Det finns en modell som heter Wintec Wide, som är en allroundsadel mot dressyr. Denna har 3 koppjärn som är mycket vida, vidare än alla andra vanliga koppjärn i resten av Wintecs sadlar. Wintec Wide är alltså en sadel som jag lånat hem, den andra heter Wintec Dressage 500 . Den tredje heter Wintec Close Contact.Dessa tre sadlar ska jag nu prova på Titan. Alla tre sadlar har Cair luftstoppning. Detta torde göra att trycket från sadel + ryttare fördelar sig så jämnt det kan på anläggningsytan. Tänk själv om du har en planka varunder du fäster en kraftig luftfylld ballong. Pressa plankan mot ett ojämnt underlag, nog formar sig ballongen under och fördelar ut trycket så att det blir jämnt? Sedan går det även att fylla ut sadeln undertill. Mellan bossorna och sadelbommen går det att få in fingrarna. Om det behövs borde man alltså kunna fylla upp det lilla utrymmet med t ex en tvättsvamp för att få sadeln lite mer svängd i utförandet.

ANNONS
Av Frida - 9 januari 2007 23:39

Efter att ha införskaffat Carr&Day&Martin mane and tail conditioner, så var det idag dags att tvätta Titans svans. Efter en lång tid med mycket vatten, grönsåpa och även en del Hexocil, så var svansen tillräckligt ren för att kunna sprayas med den dyra vätskan.Resultatet blev mycket bra! Svansen blev verkligen lätt att reda ut och mjuk och fin. Nu är det bara manen kvar. ;)

ANNONS
Av Frida - 8 januari 2007 14:05

Idag var jag ute med Titan på en riktig långtur! Ca 2½ timme var vi ute, vädret var halvklart, ingen blåst. Som omväxlings skull red jag på ridgrimman idag. Jag läste häromdagen hur pass vanligt det är med tandskador det är i hästars mun, trots att de till synes kanske inte uppvisar tydliga symptom. Jag tror att siffran låg på 87% av de hästar som hade sår i munnen, där deras ryttare/ägare inte hade en uppfattning/aning om att så var fallet. Det påpekades i artikeln att det inte finns plats för ett bett i hästens mun och självklart är det ej heller särdeles naturligt. Både bett och nosgrimma kan ge skador som inte syns utanpå.Helst skulle jag vilja ha tag i ett sidepull från Börjes, men just nu är ekonomin lite skral efter jul och allt. Ridgrimman trycker ju en del på nacken, eftersom den är konstruerad som bitless bridle. Det är väl något som jag inte är alldeles särdeles förtjust i, men i brist på annat så får ridgrimman duga.Nåväl, mer om turen! :D Vi red en riktigt lång runda som sagt. Mycket trav och galopp för att försöka motionera bort fläsket (hrm, på oss båda). Titan verkade dock tycka att det var ganska skönt att få sträcka ut i en frisk galopp. Lite läskiga saker var det på vägen, bl a var vi tvugna att rida förbi en gård med både hästar, höns, stall, stora konstiga staket, växthus, dumpers och annat. Hur mycket som helst att kolla på tyckte Titan, men bara vi tog det lugnt och tittade på allt och konstaterade att det trots allt inte var så farligt, så kom vi efter en liten stund förbi.Sedan red vi förbi en hage där en mycket snygg Nordsvensk herre stod. Han var en riktigt tjusig pojke, kan nog inte ha varit så gammal. Mumma! :DVäl tillbaka till stallet blev Perla (som vanligt) överlycklig att Titan var tillbaka. Hon ropar högt efter honom, men han säger inte ett knyst när han är utanför hagen. Är rollerna omvända, att Perla är ute och Titan kvar i hagen, ja då är det så klart han som står och ropar efter sin dam. :)

Av Frida - 2 januari 2007 10:30

Nu är nyår gott och väl över, trots att en del raketer fortfarande fyras av vid slumpvis valda tillfällen. Det tycks som om man har glömt av några raketer och inte vill spara dem till kommande nyårsafton. ;)Titan och Perla fick tillbringa nyårskvällen inne i stallet. Jag tror att det var ganska lugnt trots allt, men vis av förra nyårsafton då dåvarande stallägare inte var sparsamma med raketer och dylikt, och hästarna klart inte uppskattade fyrverkerierna och därför sprang genom staketet in i en annan del av hagen (längst bort från rakterna så klart) så ville vi inte riskera att inleda det nya året med bortsprungna hästar.Nyårsafton startades med en tidig uppstigning klockan halv åtta, sedan mötte vi upp Eriks föräldrar i stallet, så att de skulle få veta hur de ska göra när de släpper ut våra hästar, ifall vi är bortresta någon gång.Sedan satte vi igång med att mocka ut Perlas box. Hon har haft bädd, men jag tycker att det inte har luktat riktigt fräscht, så nu tog vi bort allt gammalt kiss. 1½ timme tog det hela, men sedan var det rent och fräscht. Vi ska köpa kalk och strö på betonggolvet efter mockning också, så dämpar det ammoniaklukten.Jag rensade gamla konton med bl a gästböcker. Tyvärr råkade jag av misstag radera den befintliga gästboken här på hemsidan, så jag har fått lägga in en ny, utan meddelanden. :(

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2007 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se