Direktlänk till inlägg 13 februari 2008

Det blir bättre och bättre!

Av Frida - 13 februari 2008 15:31

Efter en snabb visit hos Eriks mormor som fyllde högaktningsvärda 89 år igår, åkte vi iväg till stallet och lastade Titan för avfärd till ridhuset. Vi hade med oss Bent-sadeln som nu är ihopbyggd igen efter att det bakre järnet blivit vidgat av Mogge. Väl i ridhuset lade vi på sadeln utan schabrak under för att se hur den passade. För ögat såg det bra ut, det syntes att det bakre järnet nu är vidare. Vi upptäckte att det främre järnet, som håller upp framvalvet, på höger sida behöver stoppas mer. Stoppningen verkar ha kasat bort därifrån, eller tryckts ihop, så det ska vi se till att ordna innan vi rider mycket mer i sadeln.


När jag sedan kom upp på Titans rygg var skillnaden milsvid mot att rida barbacka! Dels satt jag bekvämare då sadeln gör att det blir lite smalare att sitta på Titan, men Ecuyern är också oerhört tydlig mot hästen - det är känslan jag får. Jag måste tillstå att jag tycker att det är viktigt att ha en mycket god kroppskontroll när man rider i en Ecuyer. Jag behövde göra så lite för att Titan skulle svara omedelbart och sitter man då fel och ger tokiga signaler, så kommer hästen att gå därefter.


Vi började som vanligt med att skritta fram i friskt - nästan på gränsen till överilat - tempo för att hitta energin. Jag checkade av att halterna fungerade och att det gick lätt att svänga. Jag blir gång på gång överraskad av hur lätt Titan är att rida om man själv är lätt i hjälperna. Man får tillbaka vad man ger, stämmer ganska väl på Titan och tjatar man för länge tröttnar han. Efter en lätt uppvärmning i skritt gick vi över till traven, som också kändes fin. Det var lätt att rida lätt och även sitta ner, varvbyte, flytta ut och in på volt. Vi kände lite på skolorna och när de kändes bra gick vi över till att fatta galopp... Vilken galopp sen!! :) Luftig och rund, den påminner om den känsla jag fick då jag red på Katrins islandshäst Korall för några år sedan. Det som är viktigt är att få Titan att bibehålla sökningen framåt/nedåt i galoppen, att han rundar sin överlinje och inte sänker ryggen. Eftersom vi bara har påbörjat skolningen av galoppen ännu, så får jag påminna Titan om att runda ryggen, men det går bättre och bättre. Jag var igår väldigt noga med att inte rycka honom i munnen, det är vad jag kikar på när vi rider på volt, att mina händer följer Titans mun. Hur som helst blev Erik alldeles lyrisk av vad han såg, det syntes att han var imponerad av Titan. ;)


Efter några fattningar och lite jobb i galoppen, gick vi över till att aktivt jobba på samlingen. Titan kändes energisk och fin, lätt i handen och jobbade på fint. Det blev ett par samlingar i respektive varv, sedan nöjde vi oss eftersom det gick så fantastiskt bra!


Om man som ryttare har utmärkt kontroll på sina hjälper och kan tajma dem perfekt, då tror jag att man skulle kunna få se på ett "breathtaking moment" på Titan. :) Jag känner att jag behöver vara ödmjuk mot Titan för att inte göra honom orättvisa och i första hand rannsaka mig själv ifall jag ger en felaktig signal, eller fel tajmad, om han inte gör som jag tänkt mig.


Efter ridpasset var jag alldeles lyrisk över Titan! Han överraskar mig gång på gång. Han är sannerligen inte en häst som är avlad för samling och ridning, men han gör så otroligt bra ifrån sig. Han har en järnhård vilja och är inte alltid den mest medgörliga, men samtidigt tror jag att han visar tydligt när han heller inte orkar, eller är redo för en övning. Vi har inte pressat fram något, utan allt har fått mogna i sin takt - något annat har inte varit möjligt. Från och med att vi började rida på Titan och fram till dags dato har det gått ungefär 5 år. Successivt har han utvecklats, men att ta fram det vi har idag på endast några månader, tror jag inte hade varit gynnsamt. Utbildning måste få ta tid och betänker man hur många år Titan har kvar i sitt liv, så har vi inte bråttom. Det gäller att skynda långsamt. Man kan inte ställa orimliga krav, för Titan utför inte mer än han orkar med både till kropp och knopp. Han är inte så mån om att vara till lags, vilket vissa hästar kan vara och det är nog inte bra för deras eget bästa.

Visst har vi haft våra dispyter genom åren, jag och Titan, men efter varje sådan gång vänder det i något positivt. :)


Förut har vi inte haft så mycket möjligheter till att rida ut, men nu har vi åtminstone kommit ut ett par gånger sedan flytten till detta stall. Jag tror att det har inverkat positivt på Titans ork och energi, han känns mycket finare i ridhuset nu, mer energisk. I helgen ska vi rida ut ett par längre turer, med mycket trav och galopp för att få upp flåset. :) Nästa träningspass i ridhuset blir på fredag, jag hoppas att vi innan dess hinner rida ut en sväng.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards