Direktlänk till inlägg 21 april 2009

Rider jag dressyr för min skull eller för hästens skull?

Av Frida - 21 april 2009 20:11

Frågan är berättigad. Efter att nyligen ha pratat med en vän så fick jag åter igen nya funderingar kring detta med ridning och då i synnerhet dressyr.


Rider jag för att kunna visa upp min häst på ett cirkusmässigt vis, med rörelser än mer spektakulära än en annan häst? Vad är det jag vill uppnå med min ridning? Vilka är mina prioriteringar?


Om vi nu ska ta exemplet hur det ser ut på tävlingsbanorna, så ska hästarna imponera på domarna och publiken. Att se en stor dressyrhäst röra sig på dressyrbanan ser onekligen mäktigt ut, ungefär som att titta på ett muskedunder till bil, med muskler och en vrålande motor under huven. Står man vid en dressyrbana och ser och hör hästarna på nära håll, så låter det också ganska mycket om dem. De svettas, blodådrorna syns, öronen är oftast spikrakt framåt, det kommer fradga ur munnen och ofta är de skummiga på halsen och mellan benen. Det dundrar på rejält när de springer förbi. Att då se en häst utföra ett helt program på högsta dressyrnivå, där allt mellan piaff och ökad galopp ingår är en imponerande syn för de flesta. Är det inte också det som ryttaren vill, att ekipaget ska imponera och bli beundrat? Att få hamna överst på prispallen (eller i detta fall få rosetten som signalerar 1:a pris)?

För många är det en mäktig syn att se en tämligen späd ryttare som kontrollerar ett så stort djur som hästen och oftast är det hästar med en mankhöjd på 170 cm och därtill som vi talar om.


Om jag istället erinrar mig den syn som jag har sett av uppvisningar i Akademisk Ridkonst, så är det sällan några frustande och heta hästar som syns inne på ridbanan. De flesta ekipage rider i ett ganska mjukt och lite långsamt tempo. Hästen ser inte överdrivet på hugget ut och ryttaren sitter oftast inte lika perfekt kontrollerat som dem inne på dressyrbanan. De ter sig ganska oansenliga egentligen jämfört med den show som tävlingsbanan kan erbjuda.


Det är lite som att jämföra muskelbilar mot klassiska bilar...


Varför väljer någon då att rida Akademisk Ridkonst? Jag har ofta fått höra att det är de obegåvade ryttarna, som aldrig kommer någonvart på ridskolan, som börjar med Akademisk Ridkonst. Frågan är om det verkligen är det sanna svaret?

Ser jag till mig själv så har jag alltid velat kunna rida så att det ser vackert ut med hästen, jag trodde att det skulle komma på ridskolan också efterhand. När jag blev varse om att varje ridpass innebar att man blev ganska ordentligt svettig och om man ansträngt sig väl för att få hästen att röra sig som ridläraren ville, då kändes det inget vidare bra i sinnet efteråt. Jag minns ganska väl vilka ord en tjej på ridskolan gav mig, efter att jag hade ridit en lektion på skolans trögaste ponny. "När jag rider xx så rider jag honom så hårt att han går på tygeln". Så var det alltså man skulle göra, man skulle rida hästen hårt för att den skulle gå på tygeln.

Nästa gång jag red den tröga ponnyn red jag honom hårt, jag drev och försökte lyfta hans tunga huvud med min hand. På något vis lyckades jag åstadkomma någonting, för under en bit av lektionen kändes han mycket rundare och finare och blev lättare att rida. Han orkade väl en stund, sedan hängde han på i handen igen. Jag kämpade mig blå och vad rejält blöt av svett efteråt. Hur det kändes i själen..? Inget vidare, jag kände mig grym mot den stackars ponnyn som tvingades stå ut med ridskolelivet och dessutom forcerat honom att göra mer än vad han orkade och ville själv. Den stackars ponnyn fick aldrig pension, han stod kvar på ridskolan till den dag han dog, har jag hört... Ett antal år tidigare var det på tal om att han skulle fått gå i pension, men så blev det tydligen aldrig.


Den där ridkänslan gav mig ingen lycka, det var inte så jag ville rida min häst. Ett antal gånger har jag också ridit brutalt på detta sätt, och varje gång efteråt har det känts lika illa i kroppen.


Jag strävar inte efter att imponera på människor, jag vill att hästen ska må bra av min ridning, jag vill inte göra honom sjuk eller illa till mods. Jag vill inte att hästen ska vända och gå ifrån mig i hagen när jag kommer för att hämta honom.


Min häst är kanske inte perfekt skapt för dressyr. Det är ju inte hästen som är till för dressyren, utan dressyren som är till för hästen. Varför ska jag då kräva mer av min häst än vad han förmår och orkar att prestera? Jag tror att det då i längden kommer resultera i antingen psykiskt dåligt mående, eller fysiskt.


Är din ridning gymnasticerande och uppbyggande för din häst, både psykiskt och fysiskt? Så vill jag att min ridning ska vara för min häst i alla fall.

 
 
Ingen bild

Ylva

15 maj 2009 08:56

På ett ytligt vis kanske det stämmer att det är de "obegåvade" ryttarna från ridskolan som går över till Akademiskt eller andra former av ridning som Western.

Jag är en sån ryttare. Kände aldrig att jag kom nån vart eller att jag fattade vad lärarna (eller senare mina instruktörer när jag hade egen häst) pratade om. Det var bara att utföra deras kommandon som kom ungefär med två stycken per sekund. Man var som en marionett i deras händer. Samspelet och känslan upplevde man inte, och man fokuserade inte på det heller.

Ständigt en kamp mot hästen precis som du skrev.

Men jag vet att inte alla ryttare upplever det så. Min syster har haft i princip alla tränare som jag har haft och hon har förstått deras instruktioner mycket mer på djupet än vad jag har.
Nu när jag läser lite om akademiskt och berättar om nån princip för henne så säger hon oftast "ja, precis, det är ju så här och så här" fast förklaringen kommer från ridskoledressyren. Principerna i botten verkar ofta vara de samma, men sen har de förvanskats av dåliga lärare.

Jag tror att det är vi elever som har olika förutsättningar att förstå olika typer av undervisning. Kanske tänker jag mer i form av känslor och min syster mer som ord eller bilder?
Har ingen bra förklaring annars till varför hon kommit så mycket längre med samma typ av undervisning. Tack för en härlig hemsida!
Känner för övrigt igen dig från barfotaforumet där jag inte är längre pga att jag blev så förbannad på vissa personer där inne.
Hoppas kunna återkomma dit när jag blivit lite mer obrydd över dryga människor :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards