Direktlänk till inlägg 4 september 2009

Vad är vacker dressyr?

Av Frida - 4 september 2009 12:00

Härförleden talade jag med en bekant om hästar och ridning, efter att ha sett Edward Gals ritt på hästen Moorland´s Totilas, med häpnadsväckande 90,750% i dressyr-EM och därmed slagit världsrekord i högsta poäng på dressyrtävling. Edward Gal var i blåsväder för några år sedan, när han figurerade på bilder på Theresa Sandins hemsida Sustainable Dressage. Theresa skriver djupt och biomekaniskt ingående om träningsmetoden rollkur. Träningsmetoden har kanske fallit i glömska hos de flesta, eftersom debatten kring den har tystnat. Somliga av de ryttare som då använde metoden, har senare påstått att de ej längre använder den. Edward var en av de ryttare som anklagades för att använda sig av rollkur.

Vilka ryttare som använder den idag, vågar knappt nämnas. Även fastän folk med säkerhet på diverse olika tävlingar klart och tydligt ser olika ryttare rida på sätt som skulle klassas som rollkur, så ifrågasätts det inte längre, debatten har effektivt tystats ner.


Jämför Edward Gals vinnande ritt mot en ritt av Hubertus Schmidt. Det jag ser på Edwards häst, är en häst som rör sig extremt. Hästens överarmar är inte bara parallella mot marken, utan de är till och med vända uppåt, innan frambenen börjar röra sig mot marken. Detta kan knappast påstås vara ett naturligt rörelsesätt för en häst, oavsett vad somliga vill få det till. Jag skulle aldrig tro att denna hästen skulle röra sig på detta vis i hagen.

Visst är det så att det finns talangfulla hästar, hästar som av hästägare får stort värde på grund av deras gångarter. Klart finns det bättre och sämre hästar, allt beroende på vad man har tänkt att ha dem till. Till exempel såg jag ju hingsten First Wish på en video med Jan Brink. First Wish var då ganska ung, tror han var 3 eller 4 år på videon och rörde sig fantastiskt mjukt. Det är klart att en sådan häst betingar ett högre värde på hästmarknaden, än ett vanligt halvblod med ej särskilt häpnadsväckande rörelsemönster.


Dressyr för mig, är en häst som rör sig mjukt och svävande, som en dans i klassisk balett. Jag vill inte se ett aerobic-pass, som är vad jag anser att man ser av Edward Gals ritt på hästen Moorland´s Totilas.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se