Direktlänk till inlägg 22 oktober 2009

Något om problemen med att ha en stor häst

Av Frida - 22 oktober 2009 16:39

Titan är en Nordsvensk Brukshäst och en mycket grov sådan. Detta har fått till följd av att många människor tycker att han är alltför fet. Visst, jag håller med om att han är i överhull, men varje gång någon påpekar det, känns det som att jag är en dålig hästmänniska. Jag är väldigt less på att höra detta...


Nordsvensk Brukshäst är en hästras som är avlad för att klara sig på lite mat. Jämförelsevis med t ex Ardennerhästen, behöver Nordsvensken betydligt mindre mat för att uträtta samma arbete. Förvisso är Ardennerhästen till sin storlek större och kan kanske dra tyngre lass än en Nordsvensk, men betänk då hur smidig och nätt en Nordsvensk kan vara, och samtidigt klara av att arbeta långa dagar i skogen.

Förr i tiden ville man helt enkelt inte att en arbetshäst skulle kräva enorma mängder mat, för det fanns knappt så att det räckte av den varan till alla djur på gården. Kanske avlade man då indirekt på individer som i dagens samhälle inte alls mår bra av den kost som oftast erbjuds våra hästar, det vill säga "riktigt stuterihö" med höga värden av både energi och protein. Förr i tiden fick hästen ofta klara sig på skräphö, det finast höet fick korna som skulle producera mjölk och kött. Hästen skulle "bara" arbeta.


Om man har en lättfödd häst på fri tillgång av grovfoder, vill det till att detta grovfoder är magert för att hästen inte ska fetta på sig för mycket. De senaste åren har Titan och Perla gått på fri tillgång av hö, i vintras var nog höet ganska magert, för de höll sig fina i hull trots fri tillgång och att de ändå inte reds. När sommaren kom och de släpptes i sommarhagen, skenade fettet på dem dock. På några få veckor svällde de upp som elefanter, men när vi äntligen fick bort dem därifrån och till ett magrare sommarbete, tog det inte så lång tid förrän hästarna syntes magrare. Nu när höstmånaderna åter igen har kommit och hö har ställts ut, har det synesvis varit alltför kraftigt åt våra två, med resultat att de båda har svällt upp. De är inte lika feta som i somras, men runda är de. Proportionerligt sett har nog Perla svällt upp mest. De andra hästarna i hagen, fyra halvblodshästar, har inte alls svällt upp så kraftigt, så skillnaden är stor mellan hur lättfödda de är.


Självklart är det så att det är skillnad mellan olika hästraser. Ta ett engelskt fullblod t ex, de måste ofta ha stora mängder mat för att inte se ut som spjälstaket.

Det är så klart inte hälsosamt för en häst att vara tjock, men när man inte har möjlighet att välja eget foder, vad ska man göra då? Det är inte vi som vill ha hästarna runda, men de blir så av fel mat, så enkelt är det. Inte kan man få alla andra att följa ens egna önskemål heller, om våra håller sig fina i hull, så blir troligen de andra hästarna magra och måste tillskottfodras. Det är en svår balansgång.


Hur det än är, när Titan är i fin form, så kommer han aldrig att vara i samma hull som ett halvblod. Ett halvblod har en annan grundbyggnad, som helt enkelt inte är så kraftig. En Nordsvensk i lagom hull, kommer ändå att se fet ut i jämförelsevis med ett halvblod i lagom hull.


Nu när vi snart har ett eget ställe, kan vi välja hö med omsorg, och det känns bra. När vi så småningom kan ta eget hö, har vi tänkt att satsa på mineraliserat ängshö, dvs hö som består av många olika sorters gräs och som innehåller bättre halter av mineraler och vitaminer, än vad som vanligtvis kanske förekommer. Detta ängshö torde det inte vara några större problem att ge hästarna fri tillgång av.

 
ANNONS
 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

22 oktober 2009 20:47

Har du hört talas om begränsande foderautomater?
http://www.harmonyhorse.se/harmony.htm

http://barasaras.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Frida

22 oktober 2009 21:11

Jo då, jag har läst om foderautomater, och diskuterat dem med vänner och bektanta. :) Funderat på dem ganska mycket. Det som inte är bra med dem, är de varianter där hästarna måste vrida på huvudet, det medför en onaturlig ätställning. Det finns andra som man kan bygga, där hästen äter uppifrån, dem föredrar jag bättre.

Tyvärr fungerar ingen av dessa tillsammans med rundbal, vilket är vad vi kommer att använda oss av i vinter. Dock är jag ganska så säker på att detta hö som vi kommer ha, är mycket mindre kraftigt än det som det hästarna har ätit av nu.

Tack för tipset ändå! :D

 
Ingen bild

Frida

22 oktober 2009 21:36

Jag såg just att det finns varianter för stora rundbalar! Jag ska kolla upp och se ifall jag kan få tag i en nätvariant till rundbalar! :)

 
Skogsfrun på Dal

Skogsfrun på Dal

24 oktober 2009 07:29

Lycka till:) Idén är så bra men vi har tyvärr inte fått tag på materialet.

http://barasaras.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se