Direktlänk till inlägg 24 oktober 2009

Reaktion på blogg om "Älskade hästar" från Djurens Rätt

Av Frida - 24 oktober 2009 06:15

För några dagar sedan läste jag signaturen "Havrepappas" blogg där han skrev om sin reaktion om rapporten "Älskade hästar" från Djurens Rätt. Jag har också läst denna rapport, fast det var ett tag sedan. När jag läste den framkom inte så mycket nytt, det satte snarare pränt på saker som jag länge känt till och känt avsky för. Signaturen Havrepappa verkade dock läsa rapporten på ett annat sätt än vad jag gjorde, tror jag.


Här är för övrigt länken till rapporten: http://www.djurensratt.se/portal/page/po.../hastrapport.pdf

Här är länken till Havrepappas blogginlägg om rapporten: http://www.hippson.se/blogs/havrepappa/7...epappa/73941.htm


Många icke hästmänniskor som jag pratar med, har ofta en helt annan syn på hästar än vad hästmänniskor har. För icke hästmänniskor är det inte naturligt att rida en häst, att ens ha den domesticerad. Icke hästfolk, som inte har förutfattade meningar om hur en häst bör leva eller tas om hand är ofta förvånansvärt mindre bekymrade om vilken färg hästen ska ha på "sitt" täcke eller ens hur stor box den har. Det är lätt för dem att se hästen som vilket annat vilt djur som helst, för i grund och botten är hästen ett vilt djur, även om vi har tämjt dem. Det går att tämja många djur, men att ta ur dem deras vilda instinkter är svårt. Har man däremot blivit lärd att behandla hästar på ett visst sätt, t ex från ridskolan där man lärt sig rida, så är det onaturligt för människan att helt plötsligt frångå det sättet.


Jag tycker inte att rapporten är så konstig, men den berör mig djupt. Kanske är det så att de hästägare som har vuxit upp med att hästar ska stå inne i en box med täcke och lindor på natten, och ofta om dagen, rakas inför varje vinter och sedan täckas med tjocka termotäcken, äta x antal kilo kraftfoder som komplement till x kg hö/silage/annat grovfoder, och vistas i ensam i en rasthage, á en paddocks storlek, som känner sig attackerade i denna rapport? För dessa människor är det en djupt rotad vana om hur de ska hantera och sköta sina hästar, och det behöver inte medföra fysisk misshandel av djuret hästen.

Många tänker sig djurplågeri som former av där man fysiskt misshandlar hästen, men det kan också vara mental misshandel.

För att ge några enkla exempel på detta;

* Tänk på alla värphöns som förr så "naturligt" satt i trånga små burar och producerade ägg på löpande band. Det var ingen som fysiskt skadade dessa höns.

* Tänk på alla kor som så "naturligt" står tjättrade i sina bås dygnet runt när de tagits in från säsongens sommarbete.

* Tänk på alla grisar som så "naturligt" hålls i utrymmen inte större än att de rymmer suggan själv.


För bönder som vuxit upp med att hålla djur på ett visst sätt, finns det inget onaturligt i att fortsätta hålla sina djur på detta vis, det har ju alltid fungerat förr! Sedan kommer en myndighet och ska helt plötsligt diktera nya villkor som gör att de måste ställa om sig och bygga om hela sin anläggning för miljontals kronor. Inte blir bönderna glada av det. Dessa bönder sköter också säkert sina djur på ett kärleksfullt sätt, och på det sätt som de har lärt sig i generationer. Trots det, vilken "icke-bonde" tror inte att värphönsen skulle trivas bättre i små flockar, med sin egen tupp och få vistas ute lite som de vill? Vilka kor skulle inte trivas bra med att få vandra fritt på markerna, så som de gör om somrarna? Vilka grisar skulle inte må bra av att få röra sig fritt och kunna bygga sina egna bon ute i naturen?


En väninna till mig har studerat bland annat grisars beteende, och berättade för mig att grisen egentligen är ett mycket renligt djur. Hon hade häpnadsväckande mycket information om grisars naturliga beteende, när de får möjlighet till det. Jag hyser ingen tvivel om att de flesta tamdjur skulle kunna må mycket bättre och bli lugnare av att få leva så nära sin naturliga livsmiljö som möjligt. Saken är bara den att människor är uppvuxna med traditioner om hur man håller djur, och dessa traditioner sitter djupt rotade och medför att vi lätt känner oss hotade den dagen då någon ifrågasätter vår djurhållning.

 
ANNONS
 
Viveca

Viveca

24 oktober 2009 15:28

Du skiver det jag själv tänkte när jag läste rapporten samt Havrepappas blogg. Tror att många känner sig trampade på tårna när man ifrågasätter deras sätt att hålla hästar på. Så är det ju med mycket. Titta bara på programmet matakuten där kökspersonalen känner sig hotade av kockarna som vill förändra maten till det bättre. Det finns dock en del som tar det som en utmaning istället i att förbättra och förändra. Tack vare debatten hos Havrepappa hittade jag till din blogg och skall nu läsa lite mer. Ha det så bra och tack för ett bra och genomtänkt inlägg i debatten/ Viveca

http://perasperaadastra.bloggagratis.se

 
ylle

ylle

24 oktober 2009 18:34

Jag håller helt med Dig, jag tror nog att många i djur- och hästvärlden känner sig mycket hotade av nya rön och synpunkter på djurs naturliga beteende och hur vi av tradition hållit dem....

Man kan mycket väl ha "domesticerade djur" som mår bra, utan att släppa ut dem vind för våg, eller - motsatsen -stänga in dem i små (ofta smutsiga) utrymmen 24 timmar om dygnet!

Ett öppet sinne, nyfikenhet på att studera djurens beteende och en förmåga att använda sunt förnuft och ta in andra människors erfarenheter ger oss möjlighet att göra det så bra som möjligt för våra tamdjur. Ja, t o m bryta århundradens traditionella tänkande!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se