Direktlänk till inlägg 17 augusti 2010

Filmade av Marc Lubetzki!

Av Frida - 17 augusti 2010 15:55

Oj, oj, oj..! Ibland händer det mycket på en gång. Sedan tidigare visste vi att Marc kommer hit på tisdagar för att filma. Idag var det på förhand bestämt att han skulle  filma unghästarna Tableau, Mignon och Caradura plus den några år äldre Galahad när de longerades.


Kathi hade på förhand fått veta att Marc skulle filma henne och Merle vid longering, så de var förberedda på det. Sedan, efter dagens undervisningstillfälle, sa Bent att de skulle filma mig och Titan när jag longerade honom. Det var inte säkert att de skulle använda allt material, men de ville ändå göra det för att påvisa olika slags hästtyper och deras svårigheter mm.


Sagt och gjort, efter dagens ridpass, som för övrigt gick ganska så fint, så fick Titan stå kvar inne i en box för att torka upp, eftersom det regnade friskt ute. Dagen till ära hade jag flätat hans man också, just för att kunna se halsens rörelser bättre under ridning.


För att berätta om hur dagens undervisningspass var, så började jag då uppsuttet. Jag hittade ställningen och satte igång i skritt. Gjorde halt och försökte behålla avslappning, framåt/nedåtsökning, ställning och böjning - mycket på en gång. Det gick i alla fall ganska bra. Jag bytte varv och växlade mellan skritt och trav, övergångar som till slut gick riktigt fint. Tita gjorde halt utan att streta emot och jag hade inte känslan av en lastbil på is. När jag kände mig ganska nöjd och belåten så stannade jag upp. Bent tyckte nog att det hade gått ok för oss, för nu ville han att vi skulle prova på galoppen. Han förklarade då att man kan fatta galopp på olika sätt:

Genom att lägga till inner skänkel när det inre bakbenet och yttre frambenet (alltså det diagnogala benparet i trav) är i marken, så fattar man galopp Har man en häst som är som Titan, som kanske då mest springer snabbare i trav, så kan man istället göra på ett annat sätt:

Genom att lägga till ytter skänkel, och tänka lite sluta, när ytter bak och inner fram är i marken (också diagonala benparet i trav) så fattar hästen galopp.

 


I Titans fall valde vi alltså det sistnämda sättet. Jag började först i vänster varv, hittade snabbt travtakten och lade sedan till ytter skänkel. Galoppen blev sådär, aningens rusig och aningens tappad lösgjordhet, men ok, Titan fattade galopp i alla fall.

I höger varv gick det bättre. Där fattade han en ganska så bra galopp och bibehöll tempot relativt bra.


Ikväll ska jag träna på samma sak, verkligen tänka på NÄR jag lägger till skänkeln, så att jag sänder en signal till just det bakbenet. Det är mycket om timing av hjälperna, att koordinera dem och använda dem i rätt ögonblick.


För att återgå till filmningen, så bytte jag byxor till ett par som är lite renare, dem jag har att rida i. Jag borstade av Titan lite mer och bättrade på manflätan (tyvärr gick den upp under longeringen), sedan var det dags att gå in. Bent sade till mig att bara jobba som vanligt, med ställning och böjning från marken, och dessutom, att se glad ut. ;) Inte så lätt att se glad ut när man är nervös!


Nåväl, själva jobbet gick ändå ganska fint, godkänt skulle jag säga. Det var inte gjort med bravur, men Titan var duktig och lyssnade riktigt fint på mig. Jag kan naturligvis förbättra mig, mitt kroppsspråk och allt, men allt som allt gick det i alla fall ganska så fint.


Efteråt fick jag lämna min e-mailadress och hemsideadress till Marc, så jag får ett mail när filmen finns på youtube antar jag. :)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Kicki

17 augusti 2010 17:04

Det är så himla roligt att få följa dig under din tid hos Bent! Och få ta del av Titans och dina framsteg!
Kicki

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se