Alla inlägg under augusti 2010

Av Frida - 13 augusti 2010 14:53

Jag ska försöka sammanfatta vad det är vi gör hela dagarna. Så här kan en måndag se ut:


Klockan 6 börjar vi morgonfodra alla hästar. Nu om sommaren är stona, praktikanthästarna och veckoelevhästarna utomhus i sina rasthagar om nätterna. Vi lägger därför ut påsar med hö och/eller halm till stona. Någon av dem får kanske lite kraftfoder också.


I hingststallet fodras alla hingstar med hö klockan 6. En halvtimme senare får de kraftoder. Vi mockar alla hingstars boxar/kombinerade rasthagar på morgonen. Slår ut gammalt vatten och fyller upp nytt i hinkarna. Vi lägger in ren halm till dem, vattnar stallgången och sopar sedan stallgången.

Därefter borstar och ryktar vi hingstarna. Idag är det nio stycken, Hugin, Filur, Zarif, Tyson, Tableau, Caradura, Mignon, Carazon och Galahad. Vi har dessa hästar uppdelade på oss. Jag har hand om Filur, Tyson, Tableu och Carazon. Dessa fyra hästars boxar mockar jag och jag borstar och ryktar dem även.


Vi släpper också ut hingstarna en och en i en stor hage, kanske 1-2 hektar stor. De går ut i skift under dagen. De tre yngsta, Tableau, Caradura och Mignon går ut tillsammans, men de övriga vistas i hagen en och en.


Vi fodrar också alla hästar lunch vid 14-tiden, och fyller upp vattenhinkarna.


Vid 19-tiden är det dags att kvällsfodra alla hästar, fylla upp vatten åt hinstarna, mocka ut hästmockorna en andra gång, vattna stallgången och till slut sopa den.


Två gånger i veckan krattar vi ridhuset för hand. Underlaget ska bli jämnt och kanten ska vara rak. Vi vattnar också underlaget då. Vid behov vattnar vi underlaget även andra dagar, på morgonen.


Kläderna som man har på sig kan vara precis vilka kläder som helst. Man blir väldigt smutsig när man arbetar i stallet och man måste absolut inte se snygg ut.


Jag trodde innan jag kom hit att det skulle vara militärisk ordning på allt, men så är det verkligen inte. Det är mycket jobb eftersom allt görs manuellt.

ANNONS
Av Frida - 13 augusti 2010 13:39

Idag gick jag igenom samma steg som dagarna innan. Dvs stillastående och ställning/böjning. Behålla detta ut på en större volt och se till att inner bak träder in under i öppnatänk. Viktigt att inte ytter bak faller ut, och ytter bog ska lyftas.


Därefter fick jag ta med mig rörelsen vidare till att jobba längs väggen istället. Fortsatt viktigt att inner bak och även ytter bak kliver in mot hästens tyngdpunkt, steget får inte kortas av. Ställning/böjning ska behållas. Det gick ganska fint ändå, tror jag att Bent tyckte.


Så småningom ska vi ta med oss detta upp på hästryggen också, inom en inte alltför avlägsen framtid lät det som. Jag har dock bestämt mig för att fortsätta jobba Titan från marken, för jag ser att det är här våra stora brister ligger. Jag antar att det blir så när man har ett två års uppehåll från träning. Så tänk på det: Om man ska ta ett längre uppehåll och inte har tillgång till ridbana etc, se ändå till att forrtsätta jobba med de grundläggande sakerna så att hästen kan fortsätta ställa sig i nacken och böja sig i kroppen. Detta kan man göra överallt, i hagen eller varsomhelst, man måste inte ha en ridbana för det. Jag har inte förstått hur viktig denna bit är, jag trodde i min enfald att kunskapen skulle sitta kvar där, men så är det alltså icke.


Nu är det helg, så Bent har farit iväg mot Schweiz tror jag det var. I helgen ska Bianca visa mig deras "hästaffär". De har lite kapsoner, bett och annat, jag vill gärna ta en titt på deras utbud och fundera på ifall det är något som jag behöver eller vill skaffa därifrån.

ANNONS
Av Frida - 12 augusti 2010 10:37

Idag var det då dags för tredje undervisningsdagen. Jag fick longera Titan. Tanken var att han ska vara i ställning/böjning på volten och träda under med inner bak. Det gick väl sådär. Han hänger på inner bog och därför blir det naturligtvis svårt att träda in med inner bak, resultatet blir att han går in mot mig.


När vi stod stilla gick det åtminstone bättre med ställningen i nacken och böjningen, men Titan är rätt ofokuserad på mig. Jag antar att det är där som det största problemet ligger..? Om han väl lyssnar på mig, så kan vi kanske åstadkomma något.


Jag ska ikväll träna på just detta med underträdelsen och att han behåller energin i rörelsen, samt naturligtvis att han kan gå kvar på volten utan att falla in.


Sammantaget gick det något bättre i vänster varv än höger varv. Både ställningen och böjningen samt underträdelsen på volten.

Av Frida - 11 augusti 2010 10:49

Idag var tredje dagen då jag visade Titan för Bent, och andra undervisningstillfället. Det gick verkligen gräsligt illa idag. Vi hade ungefär 25% av nivån i Laxå och det känns skittrist. Det ser ut som om jag inte har gjort något grundjobb alls med Titan, vilket jag verkligen har.


I alla fall, vi skulle hitta ställningen och böjningen i nacken, det gick med knappt godkänt, en 4:a av 10 poäng. Så klart gick därför själva longeringen inte särskilt bra. Hästens höft ska sjunka nedåt och inåt, men Titans rörde sig uppåt och utåt vad jag såg.


Tanken med ställningen och böjningen i nacken är att Atlaskotan och hela ryggraden ska sjunka ner på den urholkade sidan. Man kan väl säga som så att det inte skedde i stort sett alls på Titan.


Över lag kändes han sur och omotiverad. När jag försökte jobba honom vid hans huvud och bara få till ställning och böjning, så började han bita efter longerlinan. Jag känner mig så nere, det här är inte alls den häst som jag är van vid. :(


Jag önskar faktiskt att jag hade tagit med Perla istället. På henne hade man haft gratis energi och fått jobba på grunderna ordentlig. Hon hade lättare tagit dem till sig, hon är inte alls lika envis som Titan är.


Så, just nu känns det inte alls kul med träningen, den kunde lika gärna kvitta... :( Det här är det flera månaders jobb med om vi ska kunna få till detta grundläggande arbete.

Av Frida - 10 augusti 2010 09:37

Idag är det tisdag och Marc Lubetzki kommer hit för att filma. Därför ska hingstarna vara extra rena. Många av hästarna med vitt på sig har därför fått duscha på morgonen.


Kathi och jag fick också hjälp från en tjej som heter Anna. Hon kom hit igår och är en väninna till Anna-Clara (Anna-Clara och Katrin Wallberg är här som veckoelever denna vecka). Anna erbjöd sig att mocka alla hingstarnas boxar i morse, och den hjälpen tog i tacksamt emot. Tack vare det var vi klara med stallsysslorna inklusive mockning av rasthagar strax efter klockan nio i morse.


Igår hade jag min första lektion för Bent. Den innebar att jag skulle visa vad jag jobbar med hemma. Jag valde att jobba uppsuttet. Om jag jämför gårdagens ridning med det vi presterade i Laxå för två och ett halvt år sedan, så var Laxå 100% bra, och gårdagen var ungefär 50% bra. En bra dag hemma har vi kanske 75% av det vi gjorde i Laxå. Med andra ord har vi mycket jobb framför oss.

Bent var trots allt ändå relativt nöjd med min ridning och vad jag åstadkommit, men idag ska vi börja från början med longeringen.

Bent kommenterade också att Titan behöver passas på vikten, och det är så sant så sant. Vi jobbar med det allaredan, men det tar tid förstås. Har en häst väl en gång blivit fet är det ibland svårt att bli av med fettet. Som det är nu skulle Titan behöva bli av med ca 100 kg, så det är en del. Han rekommenderade mig att endast ge Titan ytterst lite hö och däremot fri tillgång på halm. Inte havre- eller vetehalm, utan råg- eller kornhalm. Anledningen var att i själva axet finns mycket näring och då särskilt i havre- och vetehalm. Vistas i hagen skulle han endast få göra under väl räknade minuter, så jag funderar på ifall han skulle få gå i hagen en timme om dagen, och under 2 timmar istället stå i boxen med tillgång till halm.

Av Frida - 7 augusti 2010 21:34

Nu är det dags att duscha och sedan krypa till kojs!


Dagen började klockan 6, så jag fick stiga upp 5.20 i morse för att hinna äta frukost och klä mig. Sedan började dagen.


Än så länge är det mycket nytt att lära sig. Jag fick titta på Kathis instruktionshäfte. Ännu har jag inte fått något eget, men det blir förmodligen om någon dag eller så. Om inte annat får jag be om ett sådant. Nu har de flesta riddare och väpnare åkt hem, då sommarakademien är slut.


Det är en del ledig tid mellan hästar som skiftas mellan hage och box, så än så länge tycker jag att arbetsdagarna är helt ok. Bara man kommer i säng på kvällen så att man inte är alltför trött på morgonen. :)

Av Frida - 6 augusti 2010 22:30

Idag kom Erik och jag fram till Danmark och Bents gård vid halv tolv. Efter att ha blivit runtvisad, fått alla grejor urplockade ur bilen och Titan inställd i en hage, så for Erik hemåt vid halv fyra på eftermiddagen.


Det första som har hänt är att jag har fått vissa av hästarna tilldelade mig. Det går visst till så, att varje praktikant har hand om vissa hästar, mockar deras boxar osv. En uppdelning för att fördela arbetet och ansvaret.


Titan verkar ha kommit någorlunda till ro. Han verkar sörja Perla lite mindre nu, det finns andra hästar runt omkring. Han kommer få dela hage med ett 3-årigt korsningssto, connemara/haflinger. En trevlig gul liten flicka. :)


I övrigt så pågår sommarakademien här just nu. Det är väldigt mycket folk av blandade nationaliteter. Några ansikten känner jag igen, men det är få. Ikväll har det varit barbeque, men jag tog tidig (framåt 22) kväll eftersom jag känner mig ganska matt efter den långa resan och de få timmarna sömn som jag fått de senaste dagarna.


I morgon är första arbetsdagen. Då ska jag upp klockan 5.30 för att vid 6.00 tillsammans med Celina lära mig rutinerna i stallet.


Fortsättning följer...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se