Direktlänk till inlägg 28 mars 2011

Ridbaneproblem

Av Frida - 28 mars 2011 18:37

Nu har mycket av snön smält bort ute, fast just natten till idag snöade det, så i morse var det alldeles vitt på backen igen. Nu när det är tidig kväll har dock det mesta av snön försvunnit!   


Vi har haft lite strul med ridbanan under vintern. Tanken med att lägga paddex var ju att ha en frysfri ridbana under så stor del som möjligt under året. Problemet var marken där vi anlade ridbanan, den är väldigt blöt. Vatten som fryser blir till is, och så har också vår ridbana varit i vinter, som en isbana mestadels. Halva ridbanan ligger i skugga vintertid, så just nu är halva täckt av snö/is men den andra halvan är faktiskt användbar just nu.


Det är så att det är en gammal mosse där ridbanan ligger. Dem vi pratade med på Paddex sade att vi inte skulle lägga kross och grus under ridbanan, för då skulle paddexen förlora sin funktion. Tyvärr visste inte de att marken är en gammal mosse, som ligger lågt. Hade de sett marken hade de troligen sagt något annat. Den redan låga marken planades av innan markduken lades på, och då blev ridbanenivån alltså lägre än omkringliggande mark. Det låg några dräneringsrör i marken, men för att koppla på dem kunde dikena inte grävas djupt alls, någon dm nedanför markduken. Längs en långsida finns inget dike alls. Detta grunnar sig i tokig planering av ridbanan från början, vi skulle ha flyttat den någon meter bort, så att det fanns plats för ett dike.

Allt detta sammantaget gjorde att vattnet inte rann bort från ridbanan i höstas, och så blev den helfrusen under vintern.


Mycket klokare, inser vi nu att vi har gjort flera misstag under ridbaneprojektet. Först och främst skulle vi ha valt en bättre plats för ridbanan, då hade vi inte haft några problem med kvarstående vatten över huvud taget.


Om vi nu ändå envisats med att anlägga ridbanan där den nu ligger, så borde vi, istället för att ha skrapat av marken, byggt upp en platå.


Nu när den ligger där den ligger, så har vi först tänkt att gräva djupare dräneringsdiken i hopp om att leda bort fatten. Vi ska försöka ta reda på var högsta och lägsta dräneringsnivån omkring ridbanan är. Vår förhoppning är att leda bort vatten effektivare från marken, så att det inte blir ståendes på så hög nuvå. Långsidan där inget dike finns, där ska vi försöka få ner en dräneringsslang i alla fall.

Bara vi kan få bort vattnet, så att det inte står upp över markdukens nivå, så kanske banan kan fungera.


Problem nummer två med mossen är att den gör att ridbanan känns ungefär som att rida på en vattensäng med grus uppepå. Man får liksom inget avstamp från marken.

Detta har vi tänkt att kunna avhjälpa med att lägga på ytterligare paddex. Dock gör det ingen nytta förrän vi fått bort vattnet från ridbanan.


Om det inte går att dränera effektivare än vad det är idag, så återstår inget annat än att flytta ridbanan, vilket innebär en kostnad på tiotusentals kronor uppskattningsvis...   


Nåväl, just nu har vi använt ridbanan några gånger, den biten som är is och snöfri. Där känns den fast och bra, men frågan är ifall det beror på att underliggande lager är frusna fortfarande. Det kan bero på det, och i så fall lär det visa sig med att banan blir mjukare när sommarvärmen kommer...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se