Direktlänk till inlägg 5 november 2011

Höstmörker

Av Frida - 5 november 2011 17:46

Idag var det en ganska gråmulen höstdag. Erik fick hem en skylift igår, så idag var dagen vigd åt att fixa upp belysning på ridbanan.


Jag har känt mig nedstämd en längre period nu, och det är anledningen till att jag inte har varit särdeles aktiv på bloggen. Det är svårt att skriva om något när man inte alls har lust. Nedstämdheten har också gått ut över hästarna, jag har inte orkat att träna med dem, inte haft lust och inspiration. I somras noterade jag att det tog fyra timmar att göra hämta, göra iordning, träna och släppa ut tre hästar, varav aktiv träningstid kanske var 1,5 timme. Då var det sommar och hästarna var relativt rena. Med hösten har också mörkret kommit och avsaknaden av belysning på ridbanan men också på gårdsplan, har försvårat att ta ut och borsta iordning några hästar. Det har varit för mycket besvär för en så liten stund på ridbanan.


Idag var det en dag då jag lämnade Erik själv att jobba med belysningen, så fixade jag med hästarna istället.


Titan var så fin och trevlig sist på AR-kursen, så jag kände för att göra något med honom idag. Leriga ben gjorde att jag fick börja med att spola av dem först, innan jag fortsatte med borstningen. Leran hade bitit sig fast ordentligt i hovskägget, så det tog en bra stund att få benen rena. Titan är så snäll och bryr sig inte om att få benen spolade, så han stod snällt kvar medan jag spolade och borstade dem rena, sedan blev det sedvanlig borstning.

Det var så mysigt att borsta Titan och göra iordning honom. Han verkar tycka det är ganska skönt att bli borstad. Om det är något han är mindre förtjust i, så är det att få man och pannlugg borstad, men han står ut med det. :)

Sedan jag var hos Bent, i somras, har jag övergått till att rida barbacka på ridbanan. Anledningen till det är att om hästen tenderar att putta över en till ena rygghalvan, så är det svårare att flytta om både sig och sadel tillrätta. Sitter man barbacka är det bara att skutta tillbaka, särskilt om man sitter på en bredryggad häst. Både Perla och Titan är ganska breda över ryggarna, så det är barbacka på dem båda nu.

Alltså lade jag bara ett schabrak på Titans rygg, och så använde jag det tredelade bettet med parerstänger. Underligt nog tycker han att det är helt ok, trots att det är så kort som 11,5 cm. Jag har en teori om att han ogillar delade bett som skramlar runt i munnen. Om bettet är tillräckligt kort, så kommer mungiporna att sträcka upp det. Så, trots att Titan har 14,5 cm i stångbett med skänklar, funkar detta 3 cm kortare bett bra. Han tuggar inte alls på detta bett, något han annars gör med de flesta delade bett.


Väl nere på ridbanan höll Erik på med belysningen från skyliften, så vi började med att knata fram dit så att Titan fick nosa på maskinen. Han tittade obekymrat på när Erik åkte upp. Undrar just vad Titan tänker om sådana där saker, när en människa står i en maskin.


Titan blir fort trött. Bent sade, förra året under min praktik, att det är viktigt att hålla träningspassen korta, så att han inte tappar orken. Det är ett litet aber då man gärna vill värma upp innan man kommer till arbete, men jag tänkte att skritt är bra uppvärmning, så vi skrittade runt på ridbanan, gjorde lite volter tills han slutat gäspa. Titan gäspar alltid i början av ridpassen. När han inte gäspar i början, så går ridpasset mycket sämre. Jag ser det därför som en fördel att han gäspar, han gör sig väl av med en del stelheter antar jag. När han går i hagen så drar han nog på sig en del stelheter, för när han är helt igång så känns han mjuk och fin på ridpassen. När han varit avställd en tid så blir han mer ojämn i kroppen, så jag tror att ridträningen är bra för hans kropp. Man kan nog jämföra det med en själv. Jag sittandes på kontor blir stel och ojämn i kroppen, men när jag tränar så blir jag mer liksidig.


Jag tränade på att använda min kropp för att formge öppna och sluta på volt i skritt i båda varven, men ack så svårt det är på en bred häst, och så är ju jag ojämn, det vet jag. Titan följde ändå bra tycker jag, med förutsättningarna jag gav honom.


Sedan skrittade vi i böjd rakt fram längs långsidan, vi gjorde en långsida i öppna och en i sluta, i båda varven. Detta i avslappnad form, bara fokus på att länga ut. På kortsidorna varierade jag med att ibland göra skrittpiruett (eller mot det i alla fall), diagonalsluta mot långsidan, eller bara helt enkelt byte av varv, omformning från höger, till vänster, och tvärt om.

Efter den avslappnade formen bad jag Titan att korta/höja sig i samma övningar. Det är viktigt att göra det utan att han blir spänd. Jag läste i Katrin Wallbergs bok om att det är olämpligt att träna in tramp från skritten, för risken är att hästen tappar avslappningen och att man får svårt att gå från tramp till trav utan avbrott. Om ryggraden slutar svinga i trampet, och blir spänd, så går det inte att komma därifrån till trav. Jag undvek därför att samla skritten för mycket, utan bara korta upp den i övningarna. Det är viktigt att inte bara rida samlat, utan man måste däremellan ge hästen pauser i avslappnad form, annars orkar den inte och blir istället spänd.

Tja, upprepning av samma övningar i trav, och det gick väldigt fint måste jag tillstå. Erik såg på från skyliften och kommenterade att det såg fint ut, kraftfullt!

På slutet tänkte jag att vi skulle avrunda med att känna på galoppen, och jag kände att Titan kände sig taggad. Han fattade galopp så bra han kunde, tror jag. :-) Han har ju svårt för den, den från naturen passtaktiga galoppen (därav behovet av att rida så mycket skolor, ack ja). Titan tog i och fattade galopper i båda varven, men han var lite trött så tja de blev sådär ändå kanske. Nåja, det gör inte så mycket, huvudsaken är att han har kvar viljan och vill göra bra. :-)


Nu är belysningen uppe på ridbanan, så nu tror och hoppas jag att vi kan fortsätta träna även i vinter. :-)


Nu ropar Erik att det är mat, så jag får äta först och editerar inlägget senare då jag skriver om Perla.

 
 
Sandra

Sandra

7 december 2011 07:18

Vem har känner sig inspirerad i det här tråkvädret, jag kan inte ens skylla på att jag inte har en belyst ridbanan för det har jag! Jag kan ju köpa ridhuskort också. Men jag är bara så trött när mörkret kommer och det sammanfaller med så mycket på jobbet så när man väl kommer hem och har ätit, plcokat undan, matat katterna och gjort lite annat som ska göras i ett hem känns det så där lockande att gå ut igen. Sen får jag bara dåligt samvete för att jag inte tränar, blir bara ca 2ggr/vecka och oftast på helgen. (jag har har desstuom lyxen att ha en stallägare som spolar Pepinos ben varje dag!)

http://kvickrot.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards