Direktlänk till inlägg 28 december 2011

Brödbak och hästträning

Av Frida - 28 december 2011 20:46

På grund av jul och allt runtomkring har det åter igen blivit uppehåll i hästträningen. Det har också stormat rejält de senaste nätterna. Erik har fått se till röja undan stora träd som ramlat över hagtrådarna, så att inte hästarna kan ta sig ut, men idag var det hästtränardag! :)

För en tid sedan köpte vi en hushållsassistent, och sedan startade jag några surdegar. För att inte surdegarna ska förgås, gäller det nu att baka på medan surdegen har jäskraft. Idag blev det därför att springa mellan hästarna och in i huset för att se till det blivande brödet...

Först ut var Perla. Hon har ju svårare för sig i vänster varv, men jag tycker faktiskt att det blir bättre och bättre. Vi började från marken och tränade, ställning i nacken, framförande av inner höft i "typ skolhalt", sedan överträdelse av inner och ytter bakben. För att träda in med ytter bak och minska volten krävs att hästen kortar upp tempot, annars "ramlar" den över inner bog. När jag försöker tänka mig in i rörelsen öppna och sluta på volt, så känns det som att öppnan, där yttersidan är lång och inner bak träder utåt/framåt rör sig lätt och ledigt även fastän hästen skjuter på en del. Hästen kan i öppnan variera mellan att gå mycket framåt eller kliva förbi tyngdpunkten för att undvika att kliva in mot tyngdpunkten - vilket är det jobbigaste. Jag får ändå känslan av att rörelsen "öppna" är ganska lätt för hästen att utföra, vare sig det blir en bra eller dålig öppna. I slutan däremot är yttersidan lång och ytter bak ska nu kliva in mot tyngdpunkten. Det är jobbigt att korsa sina bakben mycket och skjuter hästen på för mycket är det tydligt att den ramlar över inner fram. Det blir svårt för hästen att räcka över till att kliva förbi tyngdpunkten i slutan, kanske för att innersidan sjunker och bröstkorgen ska rotera utåt i slutan, liksom i öppnan? I slutan blir det lång väg för ytter bak att sträcka sig, eftersom hela den sidan är utsträckt. I öppnan är ju innersidan kort, och inner bakbens svingande hjälper till att sänka innersidan, och tvärt om.
Hur som helst, Perla har långa ben och inga större problem med att nå in med dem, det är svårare för henne att inte skjuta på så mycket, utan bära upp sig bättre. I slutan ramlar hon därför lätt över inner fram, så det gäller att försöka få henne att korta upp steget. Hon försöker ändå så väl, och hon fattar snabbt vad det är hon ska göra.
Från ryggen jobbade jag med samma sak, och på slutet travade jag och försökte behålla samma takt och tempo hela tiden, vilket hon gjorde fint. Hon kunde även vända fint genom volten i trav. :)

När Perlas träning var slut fick jag springa in och se till brödet och när jag kom ut hade Erik lagom borstat klart och gjort iordning Titan. Vilken timing!

Titan får man jobba korta pass med, för annars blir han uttråkad och trött, och det måste jag komma ihåg. Han verkar tycka att ställning från marken är så tråkigt och meningslöst. Bättre gillar han att gå framåt, så vi uppehöll oss inte så länge vid stillastående. Överträdelse gick fint, men han har ju också svårt att korta upp sig och verkligen nå in med sina bakben i slutan/piruetten. Det gäller att inte korta upp tempot för mycket och be om för små piruetter för det klarar han inte av just nu och då faller istället bakbenen ut på volten. Han är inte tillräckligt stark och smidig för för små piruetter ännu.
Uppsuttet följer han sitsen och tyngdpunkten fint. Öppna och sluta och böjd rakt fram gick fint i både skritt och trav längs spåret, men jag får passa mig så att inte tempot blir för lågt och att han då tappar takten och ryggen i rörelsen. Det känns när ryggen blir mer stilla, men den ska svinga fint inunder ryttaren, så stillar den sig måste man hitta tillbaka till rätta tempot igen. Diagonalslutorna blev faktiskt väldigt fina, dem som han har haft så svårt för förut. Jag försöker att inverka så lite jag kan på honom, och kanske är det så att han nu blir lite mindre spänd i de rörelserna och då rör sig friare. I travpiruetterna tappar han lätt tempot och takten och kommer ner till skritt, så jag måste passa mig och inte begära för snäva piruetter. De kommer att bli bättre, så småningom, det är jag övertygad om. :)
Sist av allt fattade jag några galopper. Galoppen har verkligen blivit mycket bättre, och nu kunde jag galoppera längs långsidorna utan att han lade sig på och ökade tempot. Jag gjorde också lite öppna och slutahjälper i galoppen och även om det är svårt, så kanske det finns en chans att han kan klara av skolorna i galopp i framtiden. :) Galoppen är annars Titans stora aber, den är jättedålig i grunden, passtaktig och bara usch och fy. Idag gick det bra att sitta i galoppen, utan att den kändes stötig.
Efter passet gjorde Titan som han brukar göra när passet har varit bra, han slappnade av och hängde ut snoppen. ;) Han såg faktiskt riktigt nöjd ut, jag tror att träningen stärker och gör honom stoltare, för han visar tydligare bestämmande i hagen nu när han tränas lite mer regelbundet, än när han inte tränas.

 

Sist ut var Kamelia. Hon brukar ha svårt att stå stilla och vill gärna iväg på en gång. Denna gång stod hon mer stilla än förra gången, det var ganska stor skillnad, så förra gångens träning har sjunkit in tror jag. Det var ganska enkelt att få henne att stå stilla, be om ställning i nacken och be höften att komma fram, för hon är ändå ganska smidig i kroppen. Överträdelse är svårare med höger bak, där får man påminna oftare än vad man behöver göra med vänster bak. Jag longerade henne lite också, tränade på att behålla ställning/böjning på spåret och kunna stanna på spåret. Förra gången var det väldigt svårt att stanna kvar på spåret, men idag förstod hon bättre och snabbare vad jag ville. Även igångsättningarna gick bra. Sist av allt fick hon galoppera lite, och det gjorde hon med den glädjen! :) Hon blev lite väl taggad, så vi avslutade med lång och låg och sträcka halsen framåt och träda in med inner bak, sedan var dagens träning över. :)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se