Direktlänk till inlägg 26 september 2012

Regn och blött väder - lite stela hästar

Av Frida - 26 september 2012 21:39

De senaste dagarnas regnande verkar inte haft de bästa inverkningarna på hästarna, särskilt Titan har blivit mycket stelare. Igår var han ordentligt påverkad i sitt vänster bak, som inte riktigt ville hänga med. Det syntes väl eftersom jag jobbade Titan från marken, i kapson och lina.

För att försöka råda bot på en del av stelheten så var jag extra noga med att få honom att verkligen sätta in vänster bak inunder sig i öppna i vänster varv och sluta i höger varv. I slutan i vänster varv var jag noga med att höger bak trädde mot tyngdpunkten men utan att han förlorade vänster bak utanför kroppen. Det var svårt, men nog välbehövlig träning. Jag jobbade mycket i vänster varv, så att jag kunde påverka vänster bak mer och vänstersidan som helhet. Stelheten syntes mer i höger varv. Han fick bättre aktivitet i vänster bak när det befann sig som inner bak på volten.

Efter passet stretchade vi alla Titans ben framåt och bakåt. Dessutom blev det lite morotsstretching, dvs Titan fick sträcka sig efter en morot både åt sidorna och mellan sina framben. Jag läste någonstans någon studie som visade på att det var väldigt bra för hästen att böja sig åt båda hållen.


Igår kväll var jag och lyssnade på ett mycket bra föredrag av en equiterapeut. Hon berättade bl a om att eftersom de flesta människor är enhänta, så får många hästar problem med att ryttaren sitter över lite för mycket på ena sidan i sadeln och hästarna blir då följaktigen sneda... Så som ET:n beskrev en högerhänts ryttares häst, sådan upplever jag Titan, så jag har nog påverkat honom en hel del i ridningen. Det är därför bra att jag jobbar honom från marken en tid tror jag, för att få honom jämnare i kroppen. Jag tror att det är bra för de flesta att jobba sina hästar från marken nu och då, för att minimera effekten av sin egen kropps snedhet.

Man får se till hela hästen och vad som gör den sned. Ryttare, sadel, annan illasittande utrustning, hovar, box, täcke, hage, utevistelse etc. Det gäller att väga in flera aspekter och vara öppensinnad för vad man behöver förändra.

Hela föredraget var mycket intressant att lyssna på, särskilt när ET:n talade om equiterapi som komplettärmedicin, inte alternativmedicin. Det är alltså ett komplement till veterinären, inte ett alternativ.  

Jag passade på att köpa en liten massagepryl, ser ut som en bläckfisk. ET:n rekommenderade den för dem som vill massera sina hästar själva, men spara på sina händer. Den tror jag kan vara nyttig till alla hästar, och nog uppskattad av dem alla också.   


Idag var Titan mycket, mycket förbättrad! Väldigt lite syntes av gårdagens stelhet i vänster bak. Han släpade nu vänster bak "normalt" mycket, så som han har gjort hela sitt liv. Jag tror att både arbetet vid hand och stretchingen har gjort sitt för detta.   


Jag tycker att även Perla har känts lite stel, och inte riktigt igång. Igår, liksom idag, jobbade jag henne också i kapson på lina. Både i position framför henne och i longering. Orken är inte riktigt som när det var varmare ute, en hel del energi går åt att byta till vinterpäls. Särskilt idag försökte jag därför att värma upp henne ordentligt i traven innan vi började jobba mer och jag tyckte då att hon kändes smidigare. Hon tar med lätthet sluta både i skritt och trav i båda varven på lina, och kan sträcka sig framåt nedåt och träda in med inner bak också för den delen. Jag har börjat försöka samla henne lite mer i slutan och försöker därför använda spöet ovanför svansroten. I skritt går det rätt bra, fast jag har inte superkoll på exakt vad jag åstadkommer. När jag lägger till spöet i skritt, ovanför svansroten när hon går i sluta, så går hon mer mot skrittpiruett och samlar slutan mer tror jag.

I trav är det enda negativa är att hon blir lite sur och irriterad på spöet och viftar irriterat med svansen mot det, så hon koncentrerar sig mer på att försöka bli av med spöet, än att lyssna på det. Därför får jag försöka jobba med att få henne att lyssna på signalen och vad den betyder istället för att irritera sig på den.

Galoppen i vänster varv går fint, fast här skulle vi behöva lite mer uppvärming tror jag för att den ska bli bättre. En mjukare häst får nog lättare för galoppen.

Galoppen i höger varv går bättre. Inte alls lika mycket rusande som tidigare, men den är svår. Vi behöver stärka upp slutan och styrkan i bakdelen i höger varv mycket mer innan Perla kan ta bra galopper i höger varv tror jag.

Hur som haver är Perla väldigt arbetsvillig och ambitiös, det finns inget ont att säga om det. Hon tycker om att få beröm och visar det. Helst vill hon också komma riktigt nära, att stå inpå en och bli kliad och klappad på. Hon uppskattar närheten och då kan jag tycka att det är fel att förvisa henne den, bara för att man ska hålla på sina "zoner". Perla är så långt ifrån burdus som det går att komma ändå, och jag tror att hon binder sig mer till människan och känner större förtroende om hon får komma nära också. Arbetet går stadigt framåt märks också. Hon är en väldigt trevlig häst att jobba med!   


Lilla Gloria gör också framsteg, men hennes personlighetstyp gör att hon beter sig annorlunda än Perla. Gloria kan göra ganska mycket för att vara så lite jobbad med. Hon förstår snabbt, men det gäller att få henne med sig och att hon tycker att det är lönt att göra det jag ber henne om.

Nu kan hon skritta rätt bra på volt och även länga framåt/nedåt. I traven är det svårare. Hon tar upp huvudet och blir kort i steget. Jag försöker få med hjälp av signaler i linan att få henne länga framåt/nedåt, men det är svårt. När hon kommer fram/ner så blir steget längre och vackrare och jag berömmer och stannar henne för det. Det kommer nog mer och mer, men det tar lite tid bara.

Träda in med inner bak på volt går fint, träda in med ytter bak går också fint, men jag får passa så att hon inte stannar upp och tvärar för mycket och lämnar bogen utanför. Behålla ställning i nacken och gå i sluta, dithän ska vi och kommer så småningom tror jag. 

Det som är roligt är att Gloria har förstått att fatta galopp på lina. Vänster galopp är lättare, men hon har fin galopp i båda varven. I höger varv hade hon idag lite tendenser till att bocka och busa till det lite grand, det är bra att hon uppskattar galoppen och kan ha roligt av den!   

När jag stannar och berömmer Gloria är hon inte det minsta tiggig på godis, men hon får en godbit ändå. Hon är väldigt typiskt introvert, håller på sin integritet, säljer inte ut sig. Det är dock tydligt att berömmet går fram, för hon förstår vad som är uppskattat och fattar snabbt, men just när man berömmer henne är det inte så tydligt att hon förstår. Lite trickigt.


Roligt och intressant är det att jobba hästarna från marken. Jag lär mig mycket och slipper som sagt föra över mina egna snedheter på hästarna fullt lika mycket som om jag red på dem.   

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se