Direktlänk till inlägg 5 december 2012

Globendressyren

Av Frida - 5 december 2012 11:34

I söndags råkade jag slå på TV:n just när küren i Globen visades. Det är en tid sedan jag tittade på dressyr på TV, men tänkte att det för en gångs skull kunde vara intressant att se hur det ser ut på de höga tävlingsnivåerna. Usch vad besviken jag blev. =(

Jag tyckte mig se hästar med orena gångarter, främst grundat på hur obekvämt det såg ut att vara för många ryttare, de skumpade runt i sadeln och det såg knyckigt ut, men helt säker kunde jag inte vara. När jag sedan tittade på ritterna i slow motion fick jag mina misstankar bekräftade. Flera hästar var passtaktiga i galoppen (dvs ytter fram sätts i marken före inner bak). Ett stort fel som jag anser inte ska få förekomma på den nivån. Det ska tilläggas att jag på Titan har fått kämpa med för att få honom från att vara passtaktig i galoppen i hagen och när jag tränar honom, till att bli rent tretaktig både i hagen och när jag tränar honom.

I piruetterna var åtminstone någon häst tretaktig, dvs saknade nästan helt lyft i bogarna och välte sig runt i den s.k piruetten. Fler som såg? En bra galoppiruett är fyrtaktig, ytter bak, inner bak, ytter fram och sist inner fram. Att hästen sätter i inner bak före ytter fram beror på lyftet och friheten i bogen, det är förstås viktigt att hästen är rund över ryggen i denna rörelse.


Nu tittade jag inte på alla ritter i slow motion, men över lag såg det i mina ögon dåligt ut. Jag blir förskräckt av hur kommentatorerna förklarar ritterna. En dressyrryttare satt med och kommenterade. Piaff förklarade hon är "trav på stället". Om man verkligen anser att piaff ska vara trav på stället och inget mer på denna höga nivå, då är kunskapsnivån riktigt dålig. Till råga på detta så var det mest trav på stället som hästarna uppvisade. Några hästar vinklade bakdelen bättre än andra, men det som syntes igenom var att frambenen kastades upp. Frambenen lyftes inte av bakbenet, så som sker när ridningen är korrekt och hästen inte hamnar på framdelen.


Särskilt en häst minns jag såg ut att gå med konstant hängande rygg igenom hela programmet.


Någon häst såg jag som i diagonalslutor (minns inte om det var trav eller galopp) gick i ständig vänsterställning. Hästarna såg faktiskt inte ut att vara jämnt gymnastiserade.


Visst fanns det sådant som var bättre inslag också, men över lag blev jag mycket besviken och jag kom fram till att om man utbildar en sådan riktigt fin häst som dessa ryttare förmodligen gör (dvs man köper en häst med bra grundgångarter, oftast t o m riktigt bra) och sedan förstör dem till den milda grad att de blir orena i takten, då har man misslyckats fatalt med dressyrens ändamål. Dressyren ska ju få hästen att bli bättre lämpad för att bära oss, förbättra hästens grundgångarter. Har man en "top of the line"-häst, då får det inte se ut så här när man befinner sig på toppen. =(

 
ANNONS
 
Sandra

Sandra

17 december 2012 08:04

jag såg det inte, mest för att jag har beslutat mig för att sluta titta på sånt efter att ha sett VM eller OS, minns inte vilket, och det kändes bara hemsk att se på. Så nu vägrar jag titta på mästerskap i Dresssyr om jag slipper.

http://kvickrot.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se