Direktlänk till inlägg 19 december 2012

Disto börjar kunna lyfta hovarna bra och Titan är duktig på ridbanan

Av Frida - 19 december 2012 22:45

Idag fortsatte Erik träna med Disto, dvs ägna sig åt att borsta honom och träna att lyfta hovarna. Det går alltjämt framåt, nu lyfter Disto framhovarna utan större problem. Sist Erik tränade hovlyft så tog Disto några skeptiska steg bakåt, men idag stod han nästan helt still och lät Erik lyfta hovarna. På det hela taget gick det mycket bra.    Det är nog viktigt att ha ett ord för att lyfta hovarna, så att hästen inte lyfter hovarna när man bara vill känna igenom benen eller så. Erik sade "hoven" varje gång Disto skulle lyfta. Det verkar som om Disto lär sig snabbt, han verkar vara en intelligent och känslig häst. Det är inga större problem för Disto att stå still medan Erik borstar honom, förvisso är han säkert fortfarande lite osäker på oss människor, helt litar han inte på oss tvåbeningar, men det är ändå ett helt annat sätt över honom än vad det har varit med Titan under alla år. I nuläget är Disto en ganska tydlig Right Brain-häst, medan Titan är en klar Left Brain-häst.


Titan idag stod för ovanlighetens skull så snällt kvar i stallgången medan jag gick in i sadelkammaren för att hämta träns och schabrak. Han har blivit mycket bättre med lydigheten genom åren, men fortfarande kan han förstås bli obetänksam och hellre göra det han funderar på, än att komma ihåg vad matte sade.   

Väl ute på ridbanan skrittade vi först fram ordentligt innan vi gick in på volten i ena änden av ridbanan. Jag förklarade för Erik vad jag gjorde på Titans rygg, hur jag korrigerade honom och för vad, eftersom Erik undrade hur jag bar mig åt för att rida Titan, och varför det som regel går bättre för mig att rida Titan, än vad det gör för Erik. A och o är vad hästens bakben gör, och dem påverkar jag med skänklarna.

Idag hade jag mina monstervarma stövlar och thermobyxor på mig. Då blir man inte så smidig och med vinterpäls på Titan så känns inte allt så supertydligt. Ändå gick det fint. Jag skrittade på volten eftersom jag var osäker på underlaget. Det har snöat en del och vi har inte hunnit få undan det från ridbanan ännu, så det kunde vara halt under snön. Hur som haver så blev det volt, öppna och sluta, öka och minska volten i skolorna. I vänster varv fick jag till en mycket fin minskning av volten så utan att jag gjorde något särskilt började Titan samla sig mer och sätta sig bättre baktill och fick in travtakt. Jag lät honom dock sträcka ut igen och jobbade ömsom i vänster, ömsom i höger varv. Jag kände idag tydligt att Titan inte släpper ner mig på höger sida. Han för inte fram sin högerhöft så tydligt i höger varv och släpper inte ner mig på högersidan, så rotationen av hans bröstkorg infinner sig inte riktigt. Ju längre jag red i höger varv, ju mer ovillig blev Titan, så jag såg till att snabbt få till en bättring och direkt därefter byta varv. Det är så tydligt att han är svagare i vänster bak, men vi får fortsätta jobba på det.

Sedan tänkte jag ta en trav på Titan, men rackarns, då märkte jag vad halt det var på ridbanan. Titan halkade till så vi avbröt raskt försöket till trav och skrittade några bra steg innan vi stannade och jag hoppade av. Trots att det bara blev ett ganska kort skrittpass kändes det bra i de övningarna vi gick igenom.   Vi får harva ridbanan först innan vi försöker oss på några högre gångarter.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se