Direktlänk till inlägg 24 december 2012

Träning dagen före dopparedagen

Av Frida - 24 december 2012 19:52

Dagen före julafton blev det lite hästträning igen. Av någon anledning har jag svårt att få tiden och orken att räcka till alla dagar, för att träna hästarna. Nu med vintern så blir många saker mer tidsödande och besvärligare, bl a hanteringen av vatten. Vi har inget vatten indraget i ladan och får därför transportera det mellan huset och ladan. Förut hade vi en liten trädgårdskärra som vi släpade fram och tillbaka, men sedan den gick sönder har vi inte köpt någon ny eftersom konstruktionen på den egentligen var ganska dålig, och vi inte har hittat ett bättre alternativ. Nu använder vi bilen eller en traktor till att transportera vattnet och det blir lite mer besvärligt.


Vintertid äter hästarna hö och det åtgår stora mängder hö. Eftersom vi har rundbalar är det också ett evigt plock att packa höpåsar. Tidsödande och tråkigt jobb. Vill vi bespara oss lite arbete några dagar framöver fyller vi upp alla påsar vi har (det är väl kanske ett 30-40-tal påsar varav de minsta är IKEA-påsar och de största ungefär dubbelt så stora) och det är så klart ganska jobbigt. Efter en sådan dag plus allmänt pyssel och styr med hästarna är orken på noll-nivå ungefär...


Dagen före julafton var det en sådan där enkel dag då alla höpåsar var klara och vattnet hanterat sedan dagen innan så då blev det hästträning. :)

Erik tränade med Disto att han skulle lyfta hovarna. Det går riktigt bra nu, Erik säger "hoven" och ber fysiskt om lyft när Disto ska lyfta hoven. Med framhovarna går det utmärkt nu, Erik kan kratsa hovarna till och med. :)

Då ridbanan såg hal ut, fick Titan ha på sig broddade boots både fram och bak, vilka kom väl till pass och gjorde nog stor skillnad, skulle det visa sig jämfört med de hästarna som inte hade halkskydd. Titan bjöd på några riktigt fina galopper på volt. Dessvärre får han uppbåda mycket kraft för att orka galoppera med den förhållandevis fina kvaliten, så resten av passet blev mest skritt för hans del. Jag känner fortfarande att jag lätt sjunker ner på hans vänstra sida, rotation åt det hållet är inga problem. Däremot på högersidan släpper han inte riktigt ner mig, han för inte fram sin högerhöft så väl som han borde. Höger sluta är därför svårare, men han erbjöd istället en bra galopp, så jag var nöjd ändå. Vi jobbar på högersidans rotation.

För en tid sedan var vi inne på Biltema, och de av alla ställen har börjat med en hästavdelning. Naturligtvis kan jag inte låta bli att titta på vad de har, om jag upptäcker ett nytt hästsortiment i någon butik. Jag hittade några borstar som jag tyckte verkade bra så de åkte ner i korgen. Dessutom hade de en longerlina som jag bara var tvungen att känna på, för det är något jag inte hittat av bra kvalitet någonstans. Linan kändes bra där vi stod i affären, jag provade att rysta i den och se hur signalerna nådde fram till Erik och hur den kändes i handen. Den åkte också ner i korgen.

När jag skulle longera Perla så tog jag fram den nya longerlinan. Perla var riktigt energisk. Dessvärre var ridbanan isig, och eftersom hon inte har några broddade boots för tillfället (de ligger nerpackade någonstans) så fick vi hålla oss till skritt och trav i longeringen. Svårigheterna i vänster varv kom tydligare fram igen nu när det har varit magert med träning en tid. Under i stort sett hela passet bad jag bara om skritt och trav, öppna och sluta på volten, och samlad skritt och samlad trav på volten. Perla förstår toucheringen, men jag höjer kraven långsamt på henne, vill inte lägga press i onödan, särskilt inte med ett underlag som lämnade en del att önska.

Det sista jag provade var att bara tänka galopp i båda varven. Jag släppte ut longerlinan så att hon hade en större volt att röra sig på, och så visualiserade jag bara galopp för henne. Vänster galopp ville hon gärna ta, men jag vet inte vad det blev av det. Dels var ridbanan isig och hal, och så hade hon svårt för att föra fram sin vänsterhöft, därför blev det några underliga galoppsteg. Höger galopp kunde hon uppvisa utan några taktfel, men pga halkan fick hon endast visa att hon kunde fatta galopp. Efter några fattningar insåg hon att det var halt, så då funkade det inte för mig att enbart tänka gångarten, jag märkte att hon ville fatta, men hon lät bli och då bad jag om en fattning med rösten. Då visade hon att hon förstod, men samtidigt såg jag att det inte var lämpligt att galoppera, så jag lämnade det därhän. Perla är så otroligt känslig, hon är en härlig häst! :)

Efter avslutat pass kunde jag konstatera att den inköpta longerlinan var mycket förnöjsam att använda! :D


Lilla Gloria kom också ihåg vad vi jobbat på sist, så jag fortsatte att jobba henne först från marken i nära position, och sedan i longeringen. Gloria kan mycket duktigt uppvisa sluta på volt, även med tagen framdel så att slutan går mot piruettvändning. Hon kan även visa att hon förstår att vinkla sitt bäcken i skritt och även i trav, så att hon samlar gångarterna. I traven såg det mycket fint ut, Erik som stod på håll och tittade imponerades djupt av vår lilla tös, man kan väl säga att traven gick mot passage/piaff väldigt tydligt, gentemot vad någon av de andra hästarna har uppvisat. Hon är så otroligt smart, lilla Gloria. :)

Galopp brydde jag mig inte om att be Gloria om, efter att ha sett hur hal banan var för Perla. Det blev heller inget särdeles långt pass för Gloria, ca 10-15 minuter räckte. Man ska sluta när det går som bäst. :)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se