Direktlänk till inlägg 10 mars 2013

Uteritt i bitande kyla och lite tankar om samling/galopp

Av Frida - 10 mars 2013 21:58

Vinter, frusen ridbana och kallt ute. Jag har beslutat att lägga AR-träningen på is tills ridbanan är mjuk igen. Inga av hästarna går särskilt bra när det är stenhårt i marken.


Fram tills dess får det vara lite fokus på uteritter istället. Jag har haft turen att hitta en medryttare till Titan, och vi har ridit ut några turer tillsammans för att hon ska lära känna Titan och omgivningarna häromkring. :) Titan behöver ordentliga konditionspass också för att bättra på kondisen, och att Perla hänger på gör bara gott! :)


Idag red Erik och jag ut. Först hade jag tänkt att vi skulle rida ut på på förmiddagen när solen sken så vackert, men sedan insåg vi att det är bättre att göra det tråkiga jobbet först, dvs mocka, så när mockning och vattenpåfyllning mm, samt vår lunch var avklarad, då gav vi oss ut på en tur. :)


Det blev ganska mycket trav och en del galopp på turen. Titan höll galoppen säkert en kilometer utan att bryta av och Erik (som red honom) kunde hålla ett behagligt tempo. Rida på lite mer om han ville, men hålla tillbaka med lätthet också. Perla tyckte det var desto jobbigare, så hon bröt av några gånger, men fattade raskt ny galopp när Titan närmade sig eller rent av kom om.

När vi närmade oss gården fanns det fortfarande energi kvar, så sista sträckan travade vi i maklig takt.


Jag har funderat på en sak. Jag har bläddrat i en bok av Gillian Higgins som heter "Hästen i rörelse". I den beskriver hon hur hästens kropp fungerar i bl a trav och galopp. Gillian talar om tyngdpunkten som den punkt från vilken bakbenet förs framåt och den ligger på den översta av de leder som åstadkommer rörelsen. När hästen skrittar eller travar så för den ett bakben framåt och det andra bakåt. I hästens galopp så för den sina båda bakben framåt samtidigt. I skritt och trav förs bakbenet framåt från höftleden. I galopp flyttas tyngdpunkten uppåt till lumbosakralleden, även om den mesta rörelsen fortfarande kommer från höftleden.

Jag tror att detta är nyckeln till att man kan förbättra hästens galopp genom att jobba den samlat i skritt och trav. När man gör så, så vinklar hästen sitt bäcken, alltså böjer och sträcker lumbosakralleden. Det är alltså samma rörelse som i galopp.

Ju mer jag har jobbat med att få hästarna att samla sig i skritt och trav och behålla samligen i olika övningar, ju bättre har galoppen blivit. Perla som har svårt för att galoppera och dessutom blir ojämn i sina bakbens steglängd om hon inte arbetas, blir så markant mycket bättre när jag ber henne vinkla sitt bäcken. Perla är den som verkar lida mest av att inte tränas, hon blir oren i steget, men alla hästar syns få bättre galopp och lättare för att fatta den. Framåtridning gör inte galoppen bättre, utan hästens förmåga till att vinkla sitt bäcken och sätta under sig sina bakben. Samma sak är det med skritt och trav, de gångarterna upplever jag också att de blir bättre när man jobbar med samling i dem.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se