Direktlänk till inlägg 30 mars 2013

Träning i vårsolen

Av Frida - 30 mars 2013 15:23

På sistone har Erik och jag ridit ut mycket på Titan och Perla, eftersom ridbanan varit frusen och hård. Nu när snön är på väg bort och paddexen börjat mjukna lite, har vi lite smått börjat träna på ridbanan igen.


Titan har känts stel i bogmuskulatur och hals, så jag har masserat honom så gott jag kunnat. Jag får en känsla av att uteritt kanske inte riktigt är så välgörande för honom ändå. Han har en grov hals och ganska mycket som tar emot i den. Jag tänkte därför att AR-träning kanske är mer välgörande för honom, trots allt. Han är ju inte byggd för att göra sig bäst på dressyrbanan, hur det än är...


Idag bestämde jag mig för att prova den Portugisiska unghäststången jag har. Jag använder oftast ett vanligt tränsbett (med parerstänger) på Titan, men för att inte inverka uppåt i hans mun, tänkte jag att denna betsling kan vara värd att prova.

Dessutom lade jag på Chezz-sadeln. Jag kan inte bestämma mig för om jag gillar Eponan på Titan eller ej. Eponan är snäppet för smal för Titan, så den ligger inte riktigt optimalt. Däremot är den skön att sitta i eftersom den bygger upp sitsen lite mer så på en bred häst sitter man lite bekvämare.

Nåväl, idag blev det Chezzen i alla fall. Omkretsen på Titans bröst var inte märkbart större än vanligt, jag kunde nog ha sadelgjorden på de vanliga hålen utan att det spände för hårt. Jag vill ha sadeln så pass fast åtspänd att den inte kanar omkring på en bred hästs rygg, men så löst åtspänd att den går att flytta på med sits och stigbyglar om det behövs.

Energin var lite låg på Titan, men han gick avslappnat och fint. Nu är det nog höger bog som han ramlar mest på, så jag fick använda tygeln för att föra hans bog utåt i höger varv och fånga upp den i vänster varv. Det är lite lättare med ett stångbett, då tygeln hamnar bättre mot hästens bog än med ett tränsbett.

Erik stod och tittade på och tyckte att det såg rätt bra ut, det kändes skönt att höra. Jag tänkte att det var bäst att få passet avklarat snabbt eftersom Titan kändes trött. Jag ville inte tjata på honom om att röra sig mer energiskt eller snabbare, utan han fick ta det i sitt tempo idag. Han släpade bakhovarna en del i marken, det hörde jag, men jag lät det vara. Hellre avslappnad och tillfreds och få lite mjukhet i honom, än att begära att han går perfekt idag efter så lång tid av icke träning.

Höger galopp var sämre, han kastade upp huvudet och tappade bakdelen en del. Vänster galopp var bättre, där gick han i form och fick med sig rygg och bakdel bättre. Vanligtvis är det tvärt om, men jag hoppas att han blir bättre i galoppen om ett tag när han fått jobba igenom sin kropp mer.

Jag provade lite samling i höger och vänster varv. Även här var vänster varv markant mycket bättre. Direkt efter han gjort några fina steg i lugn samling i vänster varv, avbröt jag passet. Det fanns ingen mening att fortsätta mer, för han gick med ens så fint och med framkliv och uppresning framtill att jag inte ville riskera att förstöra det. Jag hade annars tänkt att rida öppna och diagonalsluta samt en ocentrerad bakdelspiruett i vänster varv, men jag lät det vara. Jag hoppade av nöjd och belåten med Titan.


Det är så med Titan. Han har en begränsad mängd energi för dagen. Om det är en dag med låg energi är det nästintill omöjligt att få honom att höja den. Om jag höjer energinivån så tar den totala mängden fortare slut, och mycket går förlorat i när jag försöker få honom mer framåt och energisk. Om han däremot har en energisk dag, så kan jag rida på det under passet och ha en högre energinivå, men likväl tar den ganska fort slut. Begär jag för mycket orkar han inte mer och så går det bara sämre och sämre eftersom energin är slut för dagen.

Känner jag att han är loj en dag, så får jag nöja mig med att det blir ett avslappnat pass och inte begära så mycket samling och energi.

Har han däremot mycket energi och raskt rör sig framåt, kan jag träna mer samling och begära energiska rörelser.


Så här snygga var vi idag...  Ingen typisk akademisk ryttare, med dräkt och kjol... ;-)

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se