Direktlänk till inlägg 9 april 2013

Lite mer mot "finridning"

Av Frida - 9 april 2013 22:04

Mocka boxar, fylla på vatten och göra iordning hästarnas foder tar sin lilla tid. Dessutom ska hästarna borstas och flätas inför träningen, så det började bli mörkare när jag väl kom igång med Titan på ridbanan idag.
Jag tycker det är bra att ha med Erik som ett vakande öga och som kan bekräfta om det ser ut så som min känsla säger mig. Sin vana trogen satt han uppflugen på en hörnstolpe på ridbanan och iakttog mig och hästen.
Jag har börjat använda en stång med korta skänklar på Titan, den ligger mer still i hans mun och kan få honom att länga ut halsen istället för att korta av den och gå för mycket uppåt. Dessutom är det lättare att rida på en hand med den betslingen eftersom jag lättare kan föra hans bogar mellan tyglarna då.
Idag skrittade och travade jag enbart. Jag försökte att gå igenom skolorna ganska snabbt i skritt på volt, samt piruett-tänk och förvänd sluta utan att tappa inner bak eller ytter bog eller att hänga på inner bog - inte helt lätt det där.
I traven samma sak. Jag måste säga att Titan, trots dagens relativt låga energinivå jobbade bra. Han kändes ganska liksidig och hade inga enorma problem med något.
I diagonalsluta trav och halv piruettvändning tillbaka mot långsidan så hängde han med bra i takten och att få med sig ytter bog. Han kunde ta ner tempot ganska bra i traven, vilket är en förutsättning för piruetterna.
På slutet bad jag honom bibehålla energin framåt, men få långsammare tempo men högre takt i samling på volt i skritt och trav. Det kändes rätt bra. Jag kunde släppa på tygeln och han gick kvar i anspänning ändå.


Efter att Perla var flätad och borstad var det hennes tur att knata till ridbanan. Jag har skaffat ett kombinerat hackamoore/kapson från en holländsk sida och det har jag just börjat använda på Perla. Hon är mer tillfreds och lugn utan bett, och än så länge tycker jag detta funkar bra.
Perla jobbade jag bara i skritt idag. Hon kändes vinglig och ojämn i stegen, hennes vänstersida behöver muskla sig mer. Hon vill gärna gå i sluta i vänster varv, så för att få henne att kliva in med vänster bak, red jag mycket öppna i vänster varv. Jag red skolorna på alla sätt och vis, förvänd sluta, piruetter, diagonalsluta mm. Allt detta i skritt och ganska uppbromsad sådan. Jag ville undvika att bygga på hennes påskjut och tänkte att det då är bättre att kontrollera tempot och vad hästen gör med sina bakben, än att låta den kasta ut bakbenen lite hur som helst, bakåt och förbi tyngdpunkten.
Perla kändes väldigt koncentrerad på mig och otroligt lyhörd. Även om hon var lite spänd och hade bråttom så lugnade hon sig och lyssnade. Minsta lilla hjälp jag gav med skänklarna reagerade hon direkt på. Jag fick passa mig hur jag använde mina skänklar så att jag inte förde henne på fel sätt. I piruetten för att behålla inner bak på sin plats fick jag endast antyda med inner skänkel för att hon inte skulle kasta ut bakdelen åt höger istället.
Perla var som vanligt väldigt trevlig och gjorde sitt bästa, och jag är övertygad om att mer koncentrerat skritt-arbete kommer stärka hennes övriga gångarter. :-)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se