Direktlänk till inlägg 28 juni 2013

Besök hos Alain Roland!

Av Frida - 28 juni 2013 08:58

I onsdags var jag och en väninna på besök hos Alain Roland och hans gård Ängstugan. Vi åkte dit för att rida en lektion för Alain på hans hästar. Alain har ett långt liv bakom sig med hästar i arbete. Jag blev tilldelad en häst som heter Junco och min väninna fick rida Itano.


Alain förklarade för oss att handen får lov att gå åt sidorna och framåt, men aldrig bakåt. Det skapar spänning i hästarna och hindrar dem. Det håller jag helt med om, det var inga konstigheter.   Skänkeln/benet delade han upp i olika delar, lårbenet som en del, knät en del, vaden som en, hälen en och resten av foten som en sista del. Också mycket logiskt att man kan använda skänkeln på olika vis, det är även min uppfattning.

Ridningen skedde på blank stång och enhandsfattning. Med tygelhandens fingrar kunde man plocka i höger respektive vänster tygel, och det är ju så även min tanke om enhandsfattning är. Generellt sett var det här inte fråga om böjning/ställning i den mening jag är van vid, utan att få hästen att föra huvudet åt höger eller vänster.


Därefter flöt lektionen på i att vi fick prova att få hästarna att flytta sitt huvud ut mot väggen och in mot mitten, flytta bakdelen ut mot väggen och in mot mitten och olika kombinationer av detta. Heller inget konstigt. 


Vi fick rida volter, flytta bakdelen runt framdelen, flytta framdelen runt bakdelen och hästen skulle samtidigt kliva på framåt. Allt för att kunna använda hästen i bruksridning.


Vi fick rida hästarna i skritt, trav, ökad trav och galopp. Traven ökades genom att ge handen framåt och föra överlivet något tillbaka. Det var en fantastisk trav som min häst Junco bjöd på då! 


Höger galopp fattades genom att föra hästens huvud åt vänster, föra fram höger skänkel och bak vänster skänkel. Därefter fattade hästen galopp. Det gjorde Junco också helt enkelt. 

För att fatta vänster galopp förde man hästens huvud åt höger, flyttade fram vänster skänkel och bak höger skänkel. På detta vis kunde vi fatta vilken galopp vi ville, oavsett vilket varv vi red i. Jag råkade nog göra fel några gånger och min häst bytte galopp som om ingenting, det var inget jag märkte utan Erik som berättade det först efter passet.


Min tanke om detta med att föra hästens huvud utåt i galoppen. Det borde rimligen vara så att om man rider i höger varv och ska fatta höger galopp, så ställer/för jag hästens huvud utåt, åt vänster. Detta borde göra hästens högra bog fri och att den då får lättare att fatta just höger galopp. Hästarna var ganska raka i kroppen. Jag som vanligen rider hästarna med mer böjning/ställning i kroppen kan förstå denna tanke. När jag rider i höger varv, så vill jag ha hästen ställd och böjd åt höger. Yttersidan lång och fin, sökning till ryttarens hand. Hästens bogar väl placerade i hästen. Nåväl, detta är dressyr och finstämdhet. Det Alain lär ut är bruksridning, en fungerande ridning för att arbeta med hästen. Då handlar det om att underlätta för hästen. Om jag ställer och böjer hästen åt höger och sedan vill be den om att fatta galopp, så underlättar jag egentligen inte för den utan den blockerar sin innerbog.

Om jag gör som Alain instruerade mig, så får jag känslan av att höger bog går diagonalt ut från hästen. Om jag gör som jag brukar göra, så går hästens höger bog framåt i voltens riktning. Hur rör sig hästen i hagen? När jag iakttar Titan när han galopperar så går han knappast ställd och böjd utan han går ganska rak i sin kropp. Bogen går ut från hans kropp när han galopperar.

Jag säger inte att det ena är rätt eller fel, men jag tror att Alains sätt är tämligen naturligt för hästen. Hästar i frihet fattar galopp ur en kroppsplacering som är enkel för dem. Genom att ställa och böja hästen kan vi dock gymnasticera den så att den blir liksidig, och arbeta med hästens kropp på ett annorlunda sätt.


Alain pratade om att det var ryttarens höfter som är viktiga. Handen är inte så viktig, utan man rider med sin kropp, sina höfter, möjligen skänklar, men inte handen. Jag tror jag förstod hans idé om ridning ganska bra och det lät sunt och vettigt. Det var inget konstigt alls utan jag höll med honom om det. 


När jag tittar på ett Youtube-klipp där Pedro Torres rider Working Equitation-bana på en hand och mestadels i galopp, så är det inte fråga om ställning/böjning i de olika momenten. Min tanke om det hela är att om man ska fokusera på att ställa/böja hästen korrekt hela tiden så tar det så mycket tid och fokus från det som verkligen är viktigt. Det viktiga är att hästen för sin kropp i balans hela tiden och att den är med ryttaren. Detaljer är inte så noga när det är bruksridning det handlar om, dvs inga millimetermått utan hur väl du utför uppgiften är det som räknas.

WE har ju olika delar. Att rida teknikbanan på tid är bara en del så klart.


Jag tycker att det var jätteroligt att rida för Alain på hans häst!    Det var länge sedan jag hade så kul på hästryggen. På slutet kunde jag t o m låta min högra arm hänga ner längs min sida och slappna av bättre i min högerhand och bara åka med. Det kändes som väldigt naturlig ridning för hästarna. Jag tänkte också på detta med galoppombytena som jag inte märkte. Bent har berättat om när han en gång i tiden såg en man göra de mest fantastiska galoppombyten på sin häst. När han frågade mannen om hur han gjorde för att byta galopp så fint, så ställde sig mannen frågande. "Galoppombyten? Vad menar du?" Bent försökte förklara och när mannen till slut förstod vad det handlade om, att det var skillnad på höger och vänster galopp, så var det inget han hade tänkt på, utan för honom skedde ombytena naturligt. När hästen byter galopp och det sker omärkligt och enkelt, så är det rätt, det ska inte till några stora åthävor för att byta galopp.

Hästen fann sig i sin naturliga balans och så länge man inte stör hästen så korrigerar den sig för att hamna i rätt balans. Så ser det ut på WE-klippet med Pedro Torres. Hästen bara bär sig i balans och byter galopp när den behöver det. I vissa moment går den i något mellanting av trav och galopp, men det är inte relevant, utan balansen är det viktiga i sammanhanget.


Jag ska ta med mig lite av de här tankarna till när jag ska rida Titan. Jag ska prova en del nya saker och se vad som händer. Titan är så rutinerad i gemet att han snabbt finner sig i det gamla som han är van vid. Jag ska se om jag kan få in lite annat tänk i galoppen, för att underlätta den för honom.  Dessutom kommer jag att åka till Alain fler gånger.    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards