Direktlänk till inlägg 19 september 2013

Mjukare rörelser efter träning

Av Frida - 19 september 2013 17:29

Igår när jag efter en liten stunds träning från marken satt upp på Titan, kändes han som vanligt stel i bogarna. När han rör sig känns det stötigt och obekvämt, som om han inte går i en ren, flytande skritt.


Jag koncentrerade mig på att känna hur han svarade på hjälperna och vilka övningar som var svåra. Det är svårare för honom att ta fram höger höft i både höger och vänster varv. Han vill gärna tappa höften bakåt.

Öppna i vänster varv är väldigt svårt, framför allt i trav. Traven blir lätt orytmisk.

Han har svårt att göra diagonalsluta åt höger, dvs undan vänster skänkel, särskilt i trav.

Han har svårt att göra piruett i vänster varv.


Jag upplever det som att han har svårt att stötta sig på vänster bak, har lättare för att stötta sig på höger bak. Han har svårt att gripa in med vänster bak inunder sig.


I sluta på volt i trav med övergång mot piruett vill han gärna gå upp i galopp i höger varv, inte alls lika gärna i vänster varv.


Jag försöker fundera ut vad som är orsaken bakom alla dessa symptom. Det är som Erik sade, Titan har svårt att föra vänster höft framåt och nedåt. Då borde ju alla dessa moment ovan bli svåra?

 

Jag försökte under passet koncentrera mig på vänster bak och få honom att använda det bättre. Jag provade sidvärtsrörelser åt båda hållen och upplevde även att dessa var lättare undan höger skänkel.

 

På slutet kändes Titan ändå bättre. Han fick göra diagonalsluta och centrerade vändningar i skritt i båda varven. Som Erik sade så såg ställningen i nacken och även höften bättre ut under passets slut.

 

Gångarterna förbättrades mycket under passet, glädjande nog!    Efter att Titan fått komma igång och röra på sig och gymnasticera sin kropp så var inte skritten så där obehagligt stötig längre, utan kändes mycket mjukare och mer flytande. I traven rörde han sig mjukt och avspänt.

 

 

Gloria blir lite stel i höger varv när hon inte jobbas kontinuerligt, så igår hade hon en liten spänning i höger nacken/höft. Det gäller att inte fokusera för mycket på det, för det blir lätt så att hon då spjärnar emot, utan jag får försöka låta henne slappna av naturligt och hitta rätt med sin nacke och sina höfter.

Gloria kändes ganska pigg och framåt, så efter några minuters arbete vid hand släppte jag ut henne på volten i longeringsjobb. Då hon kändes lite stel i nacken fick hon ganska snart gå upp i trav eftersom det kan få lite spänningar att släppa och att hon slutar spjärna emot. Gloria var väldigt pigg och framåt och undrade om vi inte skulle galoppera, så jag lät henne komma in i galopp. Hon kändes väldigt energisk, så jag släppte ut linan och så fick hon galoppera av sig ordentligt, hon sträckte ut i full galopp längs långsidorna men höll sig ändå på linlängds avstånd till mig, hon drog inte utåt i linan. Just nu har de inte så mycket gräsyta att gå på som de kan springa av sig på, så ridbanan verkade vara ett ypperligt tillfälle ansåg Gloria.

När hon fått springa några minuter verkade hon väldigt uppe i varv, så för att få henne att dämpa sig och ta det lugnt igen fick hon skritta och trava på volten igen och hitta fokus och avslappning. Hon skötte sig så fint så, lilla hästen. Ställningen i nacken blev lite bättre i höger varv, men inte helt bra, vi får jobba vidare på det idag.     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards