Direktlänk till inlägg 16 februari 2014

Framåt med avslappning

Av Frida - 16 februari 2014 22:19

Efter alla dagars idogt tränande med samling, fick Titan idag mestadels bara röra sig framåt i gångarterna, några steg i samlad skritt och samlad trav men det var allt. Istället fick han huvudsakligen stretcha ut och länga ut stegen på volt.


Tidigare har jag använt min Chezz-sadel på Titan, men idag och igår hade jag min Barefoot-sadel istället. Sedan nästan ett år tillbaka har jag haft problem med smärta i svanskotan, och Chezzen är tyvärr ganska stum i sitsen, så jag har provat att rida i Barefooten istället. Sadeln känns riktigt bra och trevlig! I den kan jag utan problem vinkla mitt bäcken mot samling, men den tillåter mig också att vinkla mitt bäcken för att hästen ska röra sig mer framåt.


Idag i varje fall blev det skritt och öppna, sluta, svag piruett och förvänd sluta i skritt i mycket framåt nedåt. Titan fick mycket beröm för allt han gjorde idag, för att verkligen uppmuntra honom. Jag vet att han tycker samlingen är svår, och jag vill hålla honom vid gott mod och inte göra allt så svårt för honom hela tiden. Jag är ju medveten om hans svårigheter. Förvänd sluta i höger varv är lite jobbigt nu, just för att Titan då behöver ta i och sträcka höger bak inunder sig och det är det bakbenet som vi nu lider av mest verkar det som. Han går därför hellre kort i steget då och har svårt att länga ut, så det får vi träna mer på. Mycket öppna i höger varv och försöka få honom att verkligen sträcka höger bak inunder sig. Samtidigt har Titan svårt för att ta med sig höger bog. Det är höger bog han lägger mest vikt på, så piruettvändning åt vänster, undan höger tygel behöver vi också hålla igång och då samtidigt få med oss höger bak.


Det var inga större svårigheter med skolorna i skritten, mer än höger bak då i förvänd sluta, men samma sak i trav gick på ungefär samma vis. Titan kändes väldigt framåt och slappnade av bra. I galoppen samlade jag upp honom mot galoppiruett men det var väldigt svårt i vänster varv, lättare i höger. I och med att Titan dock gick ganska mycket framåt blev väl samlingen så där, men det fick vara idag. Flytta sig ut på större volt igen i galopp gick fint och Titan frustade och verkade tillfreds.   


Faktum är att det blev ett rätt kort pass idag, 15-20 minuter tror jag, mest bara för att Titan skulle få röra sig och hålla igång.


Eftersom passet blev kort tänkte jag att jag kunde se om Titan ville göra lite spansk skritt och buga, när han ändå verkade så igång. Titan kan nu göra fler steg i spansk skritt, vilket har tagit tid för honom. Han har svårt för att behålla fokus utan att bli spänd och förut har han kunnat lyfta ett enda ben, och möjligen ett andra, men sedan har det varit stopp. Nu börjar han kunna gå flera steg och det är roligt att se. Jag tror att denna övning är ganska bra för honom och hans bogar, eftersom jag upplever att han blir stel i bogarna. Han är ju stor och tung, och sätter sig något fast så sitter det ordentligt fast sedan.

När den spanska skritten gick fint så ville jag inte förstöra tillfället genom att be om för många steg, men Titan verkade angelägen om att göra mer och då kom jag på att jag kunde be honom om att buga. Oh så gärna han bugade! Visst, jag får fortfarande lyfta upp hans framben, men han går gärna ner och får godis. Det är lite grand att göra det med risk för att bli av med fingrarna när man bara har pellets att ge hästen, men det gick bra. Titan gapar efter godiset i luften med huvudet mot marken, så han ser väl inte mycket av vad jag gör där kan jag tänka mig, men när det trillar ner godis i hans mun har han i alla fall fått sin belöning.   


Titan var fortfarande väldigt på g, och i det närmaste upphetsad skulle jag säga, men jag vill inte övergöra något eftersom jag vet hur lätt det då istället går dåligt när han tröttnar eller stänger av för signalen. Vis av erfarenhet gjorde jag därför något annat, och det var helt sonika att be Titan sträcka huvudet längs sidan och få godis bak vid flanken. Titan hade inga problem med att göra denna övning också, och ville fortfarande göra saker, men nu kände jag att jag inte tordes utmana ödet mer, så han fick på sig sitt stalltäcke och sedan promenerade jag runt med honom i väntan på att Erik lastat bilen med sadel och träns och allt.

Jag förundrades över vilket kliv Titan hade i skritten! Mer skritt än så kan han inte få, benen har ingenstans att ta vägen! Den var väldigt lös och ledig och samtidigt energisk. Han klev på och höll sig nära mig ändå, kändes uppmärksam och angelägen men han pockade ändå inte på mig, utan han höll sig för sig själv men liksom visade hur väl han kunde skritta. Jag själv fick knata på bra för att hålla jämna steg med Titan, så det kändes positivt att han hade sådan bjudning i skritten.


Till slut hade Erik lastat bilen och med Titan bak i släpet var det bara att styra kosan hemåt igen.   

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
<<< Februari 2014 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se