Direktlänk till inlägg 29 juli 2014

Nya trender i tränsväg

Av Frida - 29 juli 2014 16:59

Den senaste tiden har jag läst ganska mycket om de nya tränse från PS of Sweden. Tränsen är utrustade med ett väldigt brett, svängt och paddat nackstycke och utan käkrem i orginalutförande. Dessa träns har börjat röna intresse bland tävlingsryttare, det är både hopp- och dressyrryttare som nu synts med dem.


Varför ska man då välja ett träns från PS? Anledningen ska vara att det i hästens ansikte löper nerver, och när dessa irriteras någonstans känner hästen obehag. Det har under många års tid uppmärksammats hästar som rystar på huvudet, drabbas av ticks och blir svåra att rida. Nosnät har uppfunnits och diverse saker som ska lindra huvudskakningarna. Med ett träns utformat som de från PS, kan dessa obehag minskas.


Detta leder mig dock osökt till den verkliga orsaken till huvudskakningarna. Att hästen irriteras av tränset ja, men varför? Folk har i årtusenden haft träns på sina hästar och det har inte funnits stora behov av något specialpaddat nackstycke för det. Anledningen tror jag ligger i att fler och fler ryttare rider med mer och mer stöd i händerna, lättheten har försvunnit. Med en kandarstång blir hävstångseffekten på nacken stor, och på sistone har det också varit mode i att göra tränsen nättare, smalare och elegantare. Allt detta bidrar förstås till ett ökat obehag för hästen.


Jag har ett gammalt kandar, inköpt på auktion. Den nackremmen är 3,3 cm bred, jämfört med ett annat träns av modernare slag där nackremmen är 2 cm bred.

Gammalt kandarträns:

 


Förr i tiden vill jag säga att man inte red med lika hårt åtdragna nosgrimmor. Nu är pullbackknäppning standard på de flesta kandarträns, med breda nosgrimmor, så man kan ta i för kung och fosterland för att få hästen att knipa igen munnen. Ju hårdare nosgrimman spänns, ju mer trycker den också på nacken. Man hade inte lika mycket tryck i hästens mun från hävstångsbett och nackremmen var hårdare. Ju hårdare man håller i stången, ju mer trycker den på nacken. Dessutom blir det så klart tryck överallt där remmar ligger tight intill på hästens huvud.


När jag tränsar en häst med tränsbett försöker jag spänna sidostyckena så löst att det blir ett slack i dem, de bara hjälper till så hästen inte tappar bettet om den öppnar munnen. Hästen får själv lyfta bettet till den position i munnen där den trivs bäst med bettet.

Titan har hingstbetar, så på honom kan jag tyvärr inte släppa ner betten så långt alla gånger, för då ligger de an mot hingstbetarna, vilket inte är särskilt bekvämt. Detta gäller särskilt när jag väljer att rida med kandar. Rider jag på tränsbett däremot, brukar nog oftast bettet hänga lite grand på honom.


Titan har hittills inte visat några bekymmer med träns/kandar, däremot är Perla känsligare. Hon brukar ofta få gå med ett hackamore, och det så löst spänt att hon med lätthet kan äta gräs. Jag vet att hon kan rysta på huvudet en del, så för hennes del har jag faktiskt funderat på om ett svängt, paddat nackstycke kan göra skillnad. Hon kan vara mycket mer känslig bakom öronen än vad Titan är, för visst är det individuellt. Liksom en del hästar som hela tiden vill klia sig i ansiktet så fort de fått på sig ett träns, eller kapson etc.


Visst kan nackstyckena från PS vara bra och göra skillnad för många hästar, men vi ska inte glömma bort ryttarens hand och val av bett. Det är viktigare, tycker jag.


#ridkonst #psofsweden

 
 
Ann

Ann

30 juli 2014 07:07

Håller med dig Frida. Det finns många nervösa beteenden hos hästar idag (det finns också väldigt många tävlingshästar med magsår). Hästarna vet helt enkelt inte hur de ska hantera sin stress och smärta och så uppkommer dessa beteenden :(

http://www.annsridkonst. se

Frida

30 juli 2014 07:54

Ja, och det är nog så att människor är duktiga på att förbise sina egna fel och sin del i hästens beteende. Det är lättare att lägga skulden på verktyget, inte händerna som håller i det... :(

 
Ingen bild

Lena

30 juli 2014 10:05

Hålelr fullt med dig Frida. Det har blivit för lätt att dölja symptomen hästen visar på obehag med massa "redskap".
Vad gällande PS tränsen tycker jag att dom både är fula och vet att kvaliten är under all kritik för det priset.Färg som skavs bort efter bara några användningar,snokremmar som är "fransiga" på sidorna, bruna träns som inte har samma färg på alla tränsets delar osv. Och klagar men hos företaget så försöker dom att mörka genom att erbjuda ett blingpannband som kompensation..... redigt dåligt i mina ögon.

Frida

1 augusti 2014 12:56

PS tränsen är ju inte billiga och visst förväntar man sig att få bättre kvalitet på dem då än vad du beskriver, riktigt trist.

Deras träns tillverkas i Indien har jag förstått, och det är väl inte mycket läder som håller någon högre kvalitet därifrån. Det är många märken som gör allt för att tjäna mer pengar och ofta blir effekten att de lägger ut tillverkningen i något lågprisland, både vad gäller läderkvalitet och arbetskraftens pris. Det tycker jag inte om.

Kanske är det så att många också har för tighta pannband på sina hästar? När pannbandet är lite kortare, så trycker tränsets nackstycke oftare mot hästens öron.
Titan har så väldigt bred och tjock nacke, så på honom kvittar det om jag har pannband eller ej, tränset åker ändå inte bakåt.
På Perla eller Gloria däremot åker tränset bakåt om jag inte har pannband på dem, eftersom de har ganska nätta nackar och inte så mycket fluffig man som håller tillbaka nackstycket. Jag kan ju inte annat än tänka mig att det inte borde ligga så hårt an mot öronen på många hästar av sporttyp eftersom de brukar ha smala, nätta nackar med tunn man. Men som sagt, spänner man åt och är hård i händerna kan man nog uppleva att hästen inte verkar bekväm med tränset. :-(

Som med allt annat är det värt att fundera på om man blir hjälpt eller stjälpt. Enorma knästöd på dressyrsadeln, hjälper eller stjälper det? Djupt säte - bra eller dåligt? Vad avslöjar redskapen om ryttaren?

Less is more, det är verkligen något som stämmer i detta sammanhang tycker jag. :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards