Alla inlägg under juli 2014

Av Frida - 6 juli 2014 00:27

Pga värmen tidigare idag sköt Erik och jag på träningen med Distinguido, men vid 21-tiden på kvällen var det dags. :-)

Disto har lätt för att bli spänd, men jag känner inte att jag är rädd för honom, för han aktar sig noga för människor. Han är också väldigt vänligt sinnad, men har som sagt nära till rädsla. Personlighetsmässigt tycket jag han kan vara lite svår att kategorisera, han blir spänd som en RBI, är nyfiken som en LBE och samtidigt påminner han om Perla som är en RBE. Han är nog ganska spretig i personligheten, inte så tydligt på ett område. Detta gör ju att man får behandla honom väldigt olika hela tiden. När han är introvert så får man försöka få honom att sänka huvudet och slappna av, när han blir för "springig" och okoncentrerad får man be honom stanna upp och lyssna.

Det jag började med idag på ridbanan var att bara stå där inne och stryka honom över hela kroppen med händerna, grimskaftet och ett spö. Känna att han tålde detta utan att bli spänd och därefter leda honom på en volt. Så snart han fick röra på sig började han gäspa, jag antar att det är spänningar som släpper då. Han kunde röra sig i skritt och trav ganska avslappnat på volten och när det funkade fint nöjde jag mig med det. :-)

#ridkonst

ANNONS
Av Frida - 5 juli 2014 19:39

Vädret nu är minst sagt omväxlande! Idag var det strålande sol och 23 grader varmt klockan 9 på morgonen. Inte perfekt väder att träna häst i, men men...

Jag har nu bestämt mig för att sälja Gloria, trots allt. Hon är tyvärr för liten för mig, inte så mycket på höjden, men däremot i benstommen. Gloria är ju en nättare häst, som ett halvblod i litet format och jag är själv inte så nätt så jag känner att jag gör henne orätt om jag inte låter någon annan ta över henne. Dagen började därför med att fota och filma Gloria lite för att ha till en annons. Några bra kort fick vi till, sedan får jag se om vi kan klippa lite bitar ur filmen så det inte blir evinnerligt långt. :-)

Efter en vilopaus tog vi oss an Umerio. För en tid sedan fick vi hem en barbackapad och den utrustade Erik Umerio med. Det såg bra ut och blir nog bra att rida i till att börja med. :-)
Erik longerade Umerio och det såg fint ut. I galoppen kände Erik att han behövde lite hjälp, det var svårt att få fatt nog i Umerio för att han skulle fortsätta galoppera efter själva fattningen. Vi gjorde så att jag var piskförare och Erik fick sköta linan, sedan var det inga problem att få Umerio att behålla galoppen och Erik kunde sedan själv bemästra både lina och pisk och få Umerio att hålla en bra, balanserad galopp. :-)
Erik fick sedan sitta upp på Umerio med den nya padden. Väldigt vingligt! Det tar ett litet tag innan padden är insutten, nu kändes det väl högt över hästen tyckte Erik. Efter några minuter lade sig den värsta vingliga känslan och Erik kunde utan problem sitta i trav på Umerio. :-) Umerio lyssnade fint på Erik, det tar nog inte så lång tid förrän vi kan koppla bort longerlinan. :-)

ANNONS
Av Frida - 2 juli 2014 14:56

Idag var det ganska varmt och soligt på morgonen. Vädret har varit väldigt omväxlande de senaste dagarna nu och det är svårt att planera hästträningen då. Imorse hämtade jag i vart fall ut Titan för att träna. Titan kändes väldigt trött och loj och det blir han alltid när det är varmt. Jag har ridit honom de senaste gångerna och han har jobbat fint men känts trött när det har varit varmt. Därför funderade jag på vad jag skulle göra och kom fram till att jag skulle kunna behoven om lite spansk skritt och kanske bugningar varvat med lite longering. Titan fick på sig en kapson i alla fall.

På ridbanan kändes han loj, så jag tänkte att jag bäst kunde börja med spansk skritt som brukar få upp hans uppmärksamhet. Det räckte med att jag själv höjde mina ben framför honom så kunde han göra en serie med steg. :-) Beröm och godis! :-) Efter ett par upprepningar gav jag mig då jag vet att han snart tröttnar på övningen och jag bad honom buga istället. Mycket fint gjort! :-)

För att Titan skulle få röra på sig lite också bad jag honom om att gå ut på volten, det gör han klockrent. :-) Det är inga problem lydnadsmässigt för Titan, han är mycket uppmärksam på mig även fast han ser slö ut. Det enda, och det är väl inte så litet, problemet är att han hänger på sina bogar och gärna skjuter sig runt på volten, framförallt i trav och galopp. Jag vet precis hur illa det är men även om jag vill korrigera honom så får jag ibland motstå frestelsen. Jag vet nämligen att om jag går för hårt på honom så upplever han det som om jag trycker bort honom. Jag ber därför om ett litet försök och att han tar min korrigering några gånger, sedan låter jag honom vara. Jag vill inte ta bort hans vilja att vara nära mig, den är viktigare än att han gör saker, som han har svårt för, korrekt. Uppmuntran är bättre, även om jag så klart uppmuntrar och berömmer när han gör fint ifrån sig. :-)

Jag tänkte sedan att Titan kunde få röra sig fritt på ridbanan och kanske galoppera på lite. Ute på tur är marken så hård för honom och jag vill inte förstöra hans leder med höga tempon på onödigt hårda underlag.
Jag tog därför av kapsonen och bad honom springa iväg. Faktum är att han gjorde en mycket fin sättning och vändning på bakdelen för att springa iväg. Mycket elegant! :-)

Jag knatade bortåt längs långsidan för att mana på honom och då inträffar det märkliga att han väljer att vända runt mig och hålla sig på en volt omkring mig, som nyss när jag hade kapson och lina på honom. :-) Han håller sig på ett replängds avstånd och jag kan be honom om att variera gångarten. Jag byter varv och han gör samma sak där. :-) När jag ber om galopp vill Titan gärna komma nära mig och göra så fin samlad galopp han kan. Jag vet att den har sina fel och brister, han trycket sig runt med sina bogar istället för att lyfta sig runt, men han är tyvärr inte bättre skapt än så. Hur det än är försöker jag be honom om lite större volt och lite bättre galopp och Titan gör försök till det. Hans ärliga intention att försöka ge mig det han tror att jag vill ha gör mig alldeles varm i hjärtat. :-)
När jag rör mig på ridbanan följer han med, han snabbar på om jag ökar tempot och han vill vara med mig, upplever det jag som.

När jag på slutet sätter mig ner för att ta kort på honom är han uppmärksam på mig. När jag förflyttar mig bortåt kommer han snart efter. :-) Denna vilja har jag svårt att finna anledning till att trycka bort. Var häst jobbar efter sin förmåga och Titans förmåga är måhända inte så stor men hans vilja om att vara till lags är desto större.     

#ridkonst

Av Frida - 1 juli 2014 13:35

Efter att Erik tränat Umerio igår, tränade jag en stund med Distinguido. Disto har ju fått vänta på sin tid här, sedan han kom till oss. När han kom i september 2012 var han tre år gammal och helt ohanterad. Han var i princip vild, kan man säga eftersom man inte kunde komma nära honom utan att han skyggade undan. Den första tiden bestod enbart av att hantera honom, klappa på, leda till och från hagen osv. Till och med det var svårt, vi har haft några missöden då vi inte kunnat "fånga" Distinguido i hagen, när hans rädsla har blivit övermäktig. Han är väldigt känslig för människans sinnestillstånd och väldigt reaktiv på det. Om man som människa är det minsta uppjagad, upprörd, har lite höjd puls, är orolig etc så känner han av det med en gång och är då mycket svårövertygad om att låta få grimma på sig.


Distinguido blir bättre dag för dag, och mognar mer och mer. Att ha kompisar i hagen som är trygga och lugna betyder nog mycket för honom tror jag. Han är med och leker, men ibland blir det för mycket för honom så att han står stilla istället. Det är som att för mycket spring gör honom orolig, det blir flykt i hans värld. Spring är förknippat med stress verkar det som.


Igår filmade Erik lite grand. Det går rätt seg att ladda upp filmer på Youtube, men här är ett litet klipp i alla fall. :-) Jag har innan detta stått och klappat och strykt Disto över hela kroppen och kollat av så han är relativt lugn och tillfreds. Det märks nu i början att det är svårt för hästen att formge sig på volt. Om man ber om för mycket böjning så tar man balansen ifrån dem. Disto får därför försöka hitta sin egen form lite på volten och jag ber bara om en aning böjning. Det får komma med tiden.


#ridkonst


Av Frida - 1 juli 2014 10:25

Idag tränade jag Gloria från marken igen. Egentligen behöver hon inte så mycket markträning utan jag skulle kunna fortsätta utbilda henne från ryggen och befästa galoppen därifrån och göra henne säkrare på skolorna uppsuttet. Dock känner jag att Gloria egentligen är på gränsen till för liten för mig, jag är inte helt bekväm på henne från ryggen. Det är inte så mycket min längd, som min vikt, som gör att jag känner mig för stor för henne. Jag har därför åter igen börjat fundera på om jag inte borde sälja henne.

Från marken idag tränade jag lite mer samling, både på volt och längs staketet. Problemet med att jobba hästen längs staketet är att man inte ger den något utrymme, medan det samtidigt på volten kan vara svårt att fånga upp hästen tillräckligt mycket. Gloria har lättare för samling i höger varv, där har hon lätt för att gå i sluta och komma i travtakt. I vänster varv är det lite svårare att få diagolitet men lite hänger nog också på hur snabbt man kan få hästen att förstå vad man vill och inte misstolka. I vänster varv på volt erbjöd hon galopp mer än gärna. :-)

Som sagt, egentligen är det mer uppsuttet träning hon skulle behöva ha, om man vill rida, men från marken går det så klart att träna vidare om man vill. :-)

#ridkonst

Av Frida - 1 juli 2014 09:03

I helgen var Erik och jag och tittade på David Lichman när han höll kurs för ekipage på Hällekis hos Rebecca och Christofer. David är en mycket sympatisk man och det var inspirerande att se honom undervisa. :-)

David pratade lite om olika personligheter hos hästar, om de är right brain eller left brain, om de är extroverta eller introverta. Han sade också att de typiska tävlingshästarna är right brain och då kom jag att tänka på Perla som är en typisk right brain extrovert. Hon vill vara till lags men har ibland så mycket energi blandat med ängslighet att hon är svår att träna. Blir hon stressad vill hon röra sig framåt. Hon är arbetsvillig men har inte alltid lätt för sig men med hjälp av arbetsvilja kan man förmå henne till saker som ligger på gränsen för vad hon klarar av.

När jag tränar med Perla är det alltigenom tydligt att hon lägger mycket vikt på sin vänstra bog. I höger varv vill hon gärna gå i sluta. Ber jag om samling lägger hon in rumpan och hänger på vänster bog. Korrigerar jag då bakdelen är hela hon på väg bort från mig. Jag får därför försöka be henne ta med sig bogen in och därefter försöka hitta balans mellan bakdel och framdel. När hon inte orkar drar hon sig utåt i volten.

Idag kollade jag av lite av öppna och sluta stillastående. Ganska ok även om hon gärna vill hänga på bogarna, men hon släppte åtminstone inte bakdelen bakåt.

Längs spåret kollade jag av ground work i skritt för att se vad vi behöver träna på och det var tydligt att det är vänster fram. I alla övningar lyser den igenom att den behöver komma upp mer. Det kan vara lite svårt att enbart lösa det från marken så jag får se när jag känner att hon är mogen att tränas uppsuttet på. Jag funderar på att skaffa bommar och träna lite cavaletti. Då måste hon lyfta alla ben.

Jag bad om samling längs spåret men ville känna att jag inte tryckte henne bort från mig så jag provade på volt. Det var lättare så länge jag höll mig nära, på avstånd ville hon hellre springa på så jag bad om samling när jag var nära henne och ökade avståndet lite och successivt för att inte tappa samlingen.

Det märks skillnad på Perlas galopp nu när hon får vinkla bäckenet mer, den blir mycket bättre och mindre jämfota skutt med bakbenen. Idag höll hon hyfsat tempo i galoppen utan så mycket rusande.


#ridkonst

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se